VIDEO ⟩ Zavadska: Pusaudžiem joprojām nav nepieciešama balstvakcīna (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SIPA/Scanpix

Imunizācijas valsts padome nākusi klajā ar jaunām rekomendācijām bērnu vakcinācijā – turpmāk nolūkā nostiprināt aizsardzību pret vīrusu vecākus aicina savus bērnus uz otro poti vest jau pēc sešām nedēļām, nevis trim mēnešiem, taču padome joprojām nesaskata vajadzību pusaudžu balstvakcinācijai, vēsta TV3 Ziņas.

Pirms aptuveni mēneša, sākot piecu līdz 11 gadu vecu bērnu vakcināciju pret Covid-19, rekomendētais intervāls starp pirmo un otro poti bija trīs mēneši. No piektdienas, 21. janvāra, tas saīsināts uz pusi – līdz sešām nedēļām. Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska skaidro, ka šādas izmaiņas šonedēļ notikušās sēdes laikā, jo, kopš sākta mazāko potēšana, pasaulē nu jau ir vakcinēti miljoniem bērnu un iegūti jauni dati.

"Kopumā pasaulē šajā vecumā grupā vakcinācija jau ir pietiekami plaša, lai iegūtu datus par drošību vairāk. Un mēs varam teikt, ka saīsināt intervālu uz sešām nedēļām ir gan droši, gan joprojām mēs nodrošinām labu efektivitāti," norāda Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

Jaunā rekomendācija nozīmē arī to, ka Covid-19 sertifikātu tagad bērni varēs iegūt ātrāk – tas būs izmantojams 15. dienā pēc otrās devas saņemšanas. Kopumā Latvijā patlaban vecumā līdz 11 gadiem ir vakcinēti nepilni 6000 bērnu un līdz šim to potēšana notikusi vien ģimenes ārstu praksēs un poliklīnikās. Taču sestdien un pirmdien šāda iespēja tiek paplašinātā jaunā pilotprojektā – "ATTA" centrā Rīgā – ikviens vecāks, arī bez pieraksta, varēs atvest savu atvasi, lai tas saņemtu poti.

"Redzam, ka aug vecāku interese un vecāki vēlas, lai bērni saņemtu vakcīnu. Un tāpēc, atsaucoties vecāku ierosinājumiem, esam izstrādājuši šādu pilotprojektu par vakcināciju brīvdienās, kad vecākiem kopā ar bērniem ir ērti doties un saņemt vakcīnu," saka NVD Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Vakcinācijas projekta birojā arī stāsta, "Atta" centrā par bērnu vakcinēšanu rūpēsies īpaši piesaistīti pediatri. Vecākiem tikmēr jāņem vērā, lai vakcinācija varētu notikt, līdzi jābūt gan paša, gan bērna dokumentiem. Šādas bērnu vakcinācijas akcija plānos organizēt arī turpmāk.

"Jau tagad redzam, ka interese tiešām ir. Pie mums ir vērsušies arī no citiem reģioniem šādu pašu projektu organizēt arī citur, tāpēc domāju, ka pēc rītdienas plānosim šādu praksi ieviest arī citos novadu centros," norāda Juhņēviča.

Vienlaikus šīs nedēļas Imunizācijas valsts padomes sēdē tika skatīts vēl kāds jautājums par bērnu un jauniešu vakcināciju – proti, balstvakcinācijas nepieciešamību nepilngadīgajiem. Kā norāda Zavadska, trešā pote tik jauniem iedzīvotājiem joprojām, ekspertu ieskatā, nav vajadzīga.

"Pat ja šīs pirmās divas devas ir saņemtas agri sākumā, kad uzsāka vakcinēt šo vecuma grupu, tātad jūnijā, ir pagājuši seši mēneši un šīs divas devas noteikti sargā bērnus arī no nopietnākas saslimšanas. Papildus arī omikrona kontekstā mēs redzam, ka bērni slimo vairāk, bet noteikti ne smagāk," pauda Imunizācijas valsts padomes vadītāja.

Izmaiņas gan varētu notikt jau pavisam drīz. Balstvakcinācijas nepieciešamību 16 un 17 gadu veciem pusaudžiem 27. janvārī vērtēs Eiropas Zāļu aģentūra. Ja lēmums būs atbalstošs, jau janvāra beigās trešo poti arī pie mums piedāvās šai vecuma grupai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu