Sieviete sadzīvo ar vakcīnu pret Covid-19 radītajām blaknēm, tomēr speciālisti rekomendē balstvakcināciju (39)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karīna Miezāja.
Karīna Miezāja. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Janvāris ir jau otrajā pusē, bet vēljoprojām valsts nav pabeigusi izstrādāt mehānismu, kā cilvēki, kuriem radušās nopietnas blaknes pēc vakcinēšanās pret Covid-19, varētu pieteikties kompensācijām. Šo cilvēku vidū arī Karīna Miezāja. Viņa dzīvo ar vakcīnu radītajām blaknēm, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Lai gan sievietei radītais veselības kaitējums atzīts par būtisku, ārstu konsīlijs lēmis, ka trešā pote nav atliekama.

Pagājuši astoņi mēneši kopš Karīna saņēma otro "Pfizer"/"BioNTech" poti. Sākumā sievietei tirpa roka, vēlāk kļuvis grūti staigāt. Līdz viņa nonākusi arī slimnīcā. Meklējot iemeslus pēkšņajai saslimšanai, uzstādīta diagnoze "polineiropātija" – autoimūna slimība, kas izpaužas ar sāpēm un tirpām pēdās un plaukstās. Cēloņsakarību ar vakcināciju atzinusi arī Zāļu valsts aģentūra.

Ir brīži, kad viņa nevar strādāt. Šādos nopietnos gadījumos valsts solījusi izmaksāt kompensācijas. Top īpašs mehānisms, kuru iedarbināt solīja šī gada sākumā, bet viņa vēl gaida.

Veselība ministrija skaidroja, ka maksimālā kompensācijas summa būšot 142 tūkstoši eiro. Noteikumi drīz būs gatavi un tiks nodoti sabiedriskajai apspriešanai.

"Mēs strādājam pie šo noteikumu projekta, lai izstrādātu pēc iespējas labāku un saprotamāku projektu. Tai skaitā pie iespējamās komunikācijas ar sabiedrību, gan ar konkrētiem pacientiem. Un noslīpētu detaļas, lai pašiem būtu vieglāk strādāt un arī pacientiem būtu vieglāk uztvert savas iespējas, tiesības un saprast procesu," saka Veselības ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika.

Pieteikties vajadzēs īpašā kārtībā, un iesniegums par blaknēm Zāļu valsts aģentūrā nederēšot. Ministrija plāno, ka pieteikumus varētu sākt pieņemt vien maijā, bet kompensācijas izmaksāt vēl sešu mēnešu laikā kopš pieteikuma saņemšanas un izvērtēšanas.

Kamēr Karīna gaida kompensāciju, viņai pavisam drīz beigsies vakcinācijas sertifikāts, tomēr sievietei ir bail vakcinēties.

Cilvēkiem, kuriem ir aizdomas, ka vakcīnas var radīt dzīvībai un veselībai bīstamas blaknes, jāvēršas kādā no lielo slimnīcu konsīlijiem. Tajā vairāki ārsti izvērtē riskus un to, vai ir pamatots iemesls nevakcinēties. Tajā vairāki ārsti izvērtēs, vai ir pamatots iemesls atlikt vakcināciju.

Konsīlijs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) lēma, ka sievietei vajag vakcinēties, bet nevis ar ziņneša vakcīnām, kādas ir "Pfizer" un "Moderna", bet gan ar kādu no vīrusa vektora vakcīnām - "Johnson & Joshnson" vai "AstraZeneca".

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu