Lielbritānija brīdina, ka Krievija mēģina panākt promaskaviska līdera nākšanu pie varas Ukrainā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievija mēģina panākt promaskaviska līdera nākšanu pie varas Ukrainā, paziņojusi Lielbritānijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Londonas rīcībā ir pierādījumi, ka vairāki bijušie Ukrainas politiķi uztur sakarus ar Krievijas specdienestiem un ka Maskava plāno panākt, lai par Ukrainas promaskavisko līderi kļūtu bijušais parlamenta deputāts Jevgeņijs Murajevs, sacīts Lielbritānijas ĀM publiskotajā paziņojumā.

Vairāki bijušie politiķi, kuriem ir sakari ar Krievijas specdienestiem, "pašlaik ir iesaistīti uzbrukuma Ukrainai plānošanā", teikts Lielbritānijas ĀM paziņojumā.

Murajevs zaudēja Ukrainas parlamenta deputāta mandātu 2019.gadā, kad viņa vadītā partija "Mūsējie" ("Naši") vēlēšanās nepārvarēja 5% barjeru. Viņš tiek uzskatīts par Ukrainas telekanāla "Naš" patieso īpašnieku. Ukrainas regulators mēģina panākt šī telekanāla slēgšanu, vainojot to promaskaviskā propagandā.

Par sadarbību ar Krievijas specdienestiem Lielbritānijas ĀM apsūdzējusi vēl četrus bijušos Ukrainas politiķus. Tie ir Krievijā dzimušais Nikolajs Azarovs, kurš bija premjerministrs Viktora Janukoviča prezidentūras laikā, Serhijs Arbuzovs un Andrijs Kļujevs, kuri bija pirmie vicepremjeri Azarova valdībā, kā arī Volodimirs Sivkovičs, kurš bija vicepremjers Azarova valdībā.

"Šodien publiskotā informācija liecina par to, kāds mērogs ir Krievijas aktivitātēm, kuru nolūks ir graut Ukrainu, kā arī sniedz ieskatu Kremļa domāšanā," sacījusi Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa.

"Krievijai jādeeskalē, jāizbeidz savas agresijas un dezinformācijas kampaņas un jāiet pa diplomātijas ceļu," viņa uzsvērusi.

Murajevs par Lielbritānijas ĀM paziņojumu izteicies ironiski.

"Kopš 2018.gada pret mani noteiktas Krievijas sankcijas konflikta ar [Ukrainas politiķi un uzņēmēju Viktoru] Medvedčuku dēļ. Manai ģimenei tur [Krievijā] ir arestēti aktīvi. Kā britu specdienestiem un Ārlietu ministrijai tas saskan ar to, ka Krievija mani it kā grib iecelt par okupācijas vadības vadītāju, ir jautājums misteram Bīnam," Krievijas ziņu aģentūrai "RIA-Novosti" sacījis Medvedčuks.

Krievijas ĀM noraidījusi Londonas apsūdzības.

"Lielbritānijas ĀM izplatītā dezinformācija ir vēl viena liecība tam, ka tās ir NATO dalībvalstis anglosakšu nāciju vadībā, kuras eskalē spriedzi ap Ukrainu," rakstīts Krievijas ĀM tvitera kontā.

Savukārt ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Emīlija Horna sacījusi, ka Lielbritānijas ĀM paziņojums raisa dziļas bažas.

"Ukrainas tautai ir suverēnas tiesības noteikt savu nākotni, un mēs esam kopā ar saviem demokrātiski ievēlētajiem partneriem Ukrainā," teikusi Horna.

Pēdējos mēnešos pie Ukrainas robežām palielināta Krievijas karaspēka klātbūtne, radot bažas, ka Krievija gatavojas iebrukt Ukrainā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu