Ģirģens, atstājot amatu, līdzi ņēmis dienesta telefonu. Padotajai par darījuma izkārtošanu - kriminālatbildība (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sandis Ģirģens.
Sandis Ģirģens. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Sandim Ģirģenam pēdējā darbadiena iekšlietu ministra amatā bija 3. jūnijs. Todien viņam bija jānodod lietas un arī par valsts naudu pirktais dienesta telefons. Tomēr bijušais ministrs telefonu gribēja paturēt sev, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, kas ir telefona īpašnieks, nav likumīga veida, kā darbinieki izsniegtās ierīces var paturēt privātai lietošanai. Centra priekšniece pēc ministra lūguma mēģinājusi jautājumu atrisināt, lai pēc papīriem telefons būtu iznīcināts.

Šonedēļ sākās tiesa par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu. Ministrs procesā ir tikai liecinieks.

Zvērināts advokāts Sandis Ģirģens par Iekšlietu ministru kļuva 2019. gada janvārī. Darbam valdībā viņu izvirzīja tobrīd parlamentā plaši pārstāvētā partija KPV LV.

Kā katram ministram, arī Ģirģenam valsts nodrošināja darbam nepieciešamās lietas – kabinetu, automašīnu ar šoferi, datoru un telefonu.

2019. gada maijā ministrs saņēma nepilnu tūkstoti vērto "Apple Iphone XR".

Valdībā Ģirģens nostrādāja līdz pagājušā gada jūnijam. Tad KPV LV , kas viņu bija deleģējusi, bija jau gandrīz pavisam izšķīdusi. Pārējās Krišjāņa Kariņa vadītās koalīcijas valdības partijas izlēma, ka labāk darbs veiksies bez bijušās KPV LV cilvēkiem. Labklājības ministres Ramonas Petravičas un Ģirģena.

Pēdējā darba diena Iekšlietu ministrijā Ģirģenam bija 3. jūnijs. Tad viņam bija jāatstāj, kabinets, jānodod valsts piešķirtie darba rīki, arī dienesta "Iphone". Tomēr telefons valsts glabātuvēs neatgriezās.

Šonedēļ Latgales priekšpilsētas tiesā sākās process pret bijušo Iekšlietu ministrijas Informācijas centra vadītāju Līgu Lapiņu. Viņai izvirzītas apsūdzības dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Kaspars Čīma sacīja:

"Apsūdzības būtība ir tāda, ka viņa saviem darbiniekiem deva motivētu rīkojumu apzināti prettiesiski norakstīt bijušā ministra lietošanā nodoto telefonu."

Raidījums vaicāja, vai Ģirģena kungs ir šajā lietā pratināts, bet Čīma atbildēja, ka "Ģirģena kungs ir šajā lietā pratināts, jā".

Trešdien prokurors nolasīja apsūdzību un sākās liecinieku pratināšana. Informācijas centra darbinieki stāstīja, ka Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst.

Informācijas centrs dienesta lietošanai nodotās ierīces nedrīkst atstāt aizejošajām amatpersonām. Ja telefoni ir bojāti vai novecojuši, tos iznīcina, ja ne – atdod citiem darbiniekiem. Piemēram, bijušā ministra Riharda Kozlovska tālrunis kalpojis remontā nodotu ierīču aizvietošanai.

Informācijas centrs izlēmis Ģirģena "Iphone" norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki un firma. Tā, neredzot aparātu, sagatavoja izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams. Lai iegūtu aktu par telefona iznīcināšanu, darbiniece upurējusi vecu "Samsung".

Pierādīt, ka telefons tiek lietots, lai gan pēc dokumentiem ir iznīcināts, nav sarežģīti. Katrai ierīcei ir unikāls kods, kas uzrādās mobilo sakaru operatoriem. Tie saņem informāciju, ne tikai kāds numurs zvana, bet arī no kādas ierīces. Ģirģena telefons sakaru tīklā parādījies arī pēc iznīcināšanas. Visticamāk, tas arī ir viens no svarīgākajiem pierādījumiem lietā.

Kāpēc Lapiņa riskēja ar savu karjeru un reputāciju divus gadus veca telefona dēļ, viņa nestāsta.

Bijusī Iekšlietu ministrijas Informācijas centra vadītāja Līga Liepiņa notikušo nekomentēja.

Telefons lietiskajiem pierādījumiem neesot pievienots. Tas ir pazudis.

Iekšlietu iestādēs par bijušā ministra pazudušo "Iphone" zina jau no vasaras.

Kādā vasaras dienā izmeklētāji ieradušies pie Ģirģena mājās, lai lietisko pierādījumu – telefonu - izņemtu. Bijušais ministrs nav bijis uz vietas. Viņš ieradies pēc telefoniska uzaicinājuma. Kad izmeklētāju lūguši atdot ierīci, Ģirģens paziņojis, ka tā viņam, braucot ar motociklu, izkritusi no kabatas.

Politiķis Sandis Ģirģens šonedēļ uz tiesu nebija uzaicināts. Kriminālprocesu viņš uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju Informācijas centrā.

"Tā ir safabricēta krimināllieta, lai atriebtos cilvēkiem, kuri strādā valsts nacionālajās interesēs, kuri ir atklājuši karteļus un darījuši visu, lai stiprinātu valsts iekšējo drošību," sacīja Ģirģens.

Raidījums vaicāja: "Bet es saprotu, tas telefons jau pie jums bija, tad kad viņu vajadzēja izņemt, tad jūs teicāt, ka viņš ir pazudis?"

Ģirģens atbildēja: "Tie ir jūsu kaut kādi mistiskie pieņēmumi. Es vēlreiz saku, šī krimināllieta ir safabricēta.

"Bet tad jūs nelietojāt to telefonu pēc amata pilnvaru termiņa beigām?" vaicāja raidījums.

Ģirģens norādīja, ka krimināllieta ir safabricēta. "Lapiņas kundzei arī jums vajadzētu atvainoties vispirms un tad runāt tālāk."

Augusta beigās Sandis Ģirģens un parlamentā no partijas Saskaņa ievēlētais Vjačeslavs Dombrovskis nodibināja partiju Republika. Abi kļuva par līdzpriekšsēdētājiem un tagad aktīvi gatavojas Saeimas vēlēšanām.

Saeimas deputāts, Partijas "Republika" līdzpriekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis teica: "Man par šo lietu nekas nav zināms, līdz ar to – tas kas nav zināms, nebija arī izrunājams."

Raidījums jautāja: "Un kā jūs vērtējat, vai Ģirģena kungam nevajadzēja jūs informēt par tādu informāciju, kas var nākt klajā un kaitēt jūsu partijas interesēm?"

"Partija "Republika" iestājas par augstākiem uzvedības standartiem un, kamēr esmu partijas vadītājs, arī iestāsies par šādiem standartiem. Mēs šo situāciju valdē izrunāsim un saņemsim arī kolēģa redzējumu, skaidrojumu par to, kas ir noticis, atbildēja Dombrovskis.

Līga Lapiņa Iekšlietu ministrijas informācijas centra priekšnieces amatā nonāca 2020. gadā. Iepriekš viņa strādājusi Tiesu administrācijā.

Video: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu