Elektroenerģijas cenas kāpušas 2,6 reizes. Ko darīt, ja izveidojies parāds?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Vidējā elektroenerģijas cena pērn bija 2,6 reizes augstāka nekā 2020. gadā, lielāko pieaugumu sasniedzot pagājušā gada decembrī, vēsta Latvijas Radio raidījums "Eiro fokusā". 

Elektroenerģijas tirgotāji uzsver, ka šobrīd parādnieku skaits ir nedaudz palielinājies, bet situācija nav kritiska.

"Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucenieks Latvijas Radio stāstīja, ka decembrī lielākais cenu pieaugums bija tiem klientiem, kas elektrību pirka par biržas cenu.

Viņš norādīja: "Decembris tiešām bija viens no vēsturiski augstākajiem mēnešiem, vidējā biržas cena Latvijā par megavatstundu pārsniedza 200 eiro, pagājušā gada septembrī pārsniedza 100 eiro, tā ka tas pieaugums ir bijis diezgan straujš un, protams, ir daļa klientu, kas saprot, ka tik lielas cenu svārstības viņi uzņemties negrib un tomēr jāizvēlas produkts ar noteiktu cenu.

Ko mēs piedāvājam, ja ir izveidojies parāds, – sadalīt tā apmaksu garākā laika periodā.

Mēs saskārāmies arī ar zināmām nomaksas grūtībām kovida noteikto ierobežojumu kontekstā, un arī tad ar visiem klientiem, kas vērsās pie mums, mēs spējām šo problēmu savlaicīgi risināt."

Elektrību tirgo arī uzņēmums "Baltcom", kas saviem klientiem to pārdod vienlaikus ar internetu un televīziju. Uzņēmuma pārdošanas direktors Konstantīns Borovikovs pastāstīja, ka uzņēmums elektrību tirgo gandrīz 5000 mājsaimniecībām un cenas palielinātas jau divas reizes.

"Rēķina pieaugums elektrības cenas pieauguma dēļ ir aptuveni palielinājies par 30–40%. Tas ietekmēja aptuveni 5% no visiem elektroenerģijas klientiem. Mēs pagarināsim apmaksas termiņus, ja klients mūs laicīgi par to brīdinās, un tas ir vienīgais, ko mēs varam piedāvāt, jo energoresursi dotajā brīdī maksā tik, cik maksā, un par to vajadzēs norēķināties," sacīja Borovikovs. 

"Enefit" valdes loceklis Mārtiņš Vancāns stāstīja, ka uzņēmums apkalpo 45 000 mājsaimniecību un 2,5 tūkstošus uzņēmumu Latvijā, un šobrīd ar rēķinu maksāšanu lielu problēmu nav.

Tā kā uzņēmums pieder lielam igauņu uzņēmumam "Eesti Energia", kas tirgo elektrību sešās valstīs un kura apgrozījums ir vairāk nekā miljards eiro, pieņemts lēmums tiem klientiem, kam līgumi noslēgti uz diviem gadiem par fiksētu cenu, un tādi ir 80%, līdz termiņa beigām elektrības cenu nepalielināt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu