"Cietslēdze" un "izkovidēt". Paziņos gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena laureātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: I'm friday/Shutterstock

Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena konkursā iesniegti ap 300 pieteikumi, un laureāti tiks izziņoti 31. janvārī, informēja Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK).

LVAK kā piemērus gada nevārdam nosauca tādus vārdus kā "valstspilsēta", "izglītojamie", "kontaktpersona", "izdzīvošanas nometne" un "atgriezeniskā saite", savukārt gada savārstījumam - "sadarbspējīgs [pārslimošanas sertifikāts]", "jaunais matu izkrišanas rezultāts darbojas tikai pēc divām stundām", ""Honda" līdz 2050.gadam plāno panākt 0 bojāgājušos uz ceļiem" un "ceļa ziemas uzturēšanas darbi".

Kā piemēru gada spārnotajam teicienam LVAK minēja bijušās izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas sacīto: "Ko skolēni neapgūs šajā mācību gadā, to iemācīsies citu gadu!", Valsts prezidenta Egila Levita: "Puse no mūsu iedzīvotājiem ir vakcinēti, otra puse nav vakcinēti. Tie, kas ir vakcinēti, ir vairāk un daudz vairāk pasargāti, savukārt tie, kas nav vakcinēti, tos tagad Covid, kā saka, ņem tagad priekšā pa pilno."

Savukārt kā piemēru gada jaunvārdam LVAK minēja "antiņvakseri", "izkovidēt", "ūdens brīvkrāns", "cietslēdze", "primātīpašums", "dzirdes cilpas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu