FOTO ⟩ "Šī bija stingri apsargāta ēka!" Lietuvā pārdos slepenu CIP aizturēšanas centru (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Drīzumā pārdošanā nonāks milzīga ēka ārpus Lietuvas galvaspilsētas, kas savulaik kalpoja par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pārvaldīto aizturēšanas centru, vēsta ziņu medijs "Reuters".

ASV tā dēvētā "pārsūtīšanas programma" vairāk nekā desmit gadus pēc tās beigām joprojām ir noslēpumaina. Saskaņā ar programmu aizdomās turētie islāmistu kaujinieki no konfliktiem Afganistānā un Irākā tika nogādāti cietumos ārpus ASV jurisdikcijas.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa apstiprināja, ka desmit istabu ēku sniegotā priežu mežā ārpus Viļņas CIP izmantoja, lai aizturētu teroristus no 2005. līdz 2006. gadam.

Ēka bija pazīstama kā "Projekts Nr.2".

Foto: Lietuvā pārdos slepenu CIP aizturēšanas centru

"Šī bija stingri apsargāta ēka, kurā varēja darīt, ko vien vēlaties," ziņu medijam "Reuters" sacīja Arvīds Anušausks, kurš 2010. gadā vadīja Lietuvas parlamentāro izmeklēšanu.

Bijušais Krievijas VDK cietums Viļņas centrā, kur 40. gados pretpadomju laikā tika izpildīts nāvessods 767 cilvēkiem un tūkstošiem tika spīdzināti, ir Lietuvas galvenā tūristu apskates vieta. Taču valstij nav tādu plānu pārvērst bijušo CIP objektu par muzeju.

Nekustamā īpašuma fonds šo vietu pārņēma no Lietuvas izlūkdienestu, kas to izmantoja kā mācību telpu no 2007. līdz 2018. gadam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu