BKUS: Latvijā pašlaik bērni ir lielākā daļa no visiem ar Covid-19 inficētajiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērns gaida ārstu. Attēls ilustratīvs.
Bērns gaida ārstu. Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Slimnīcas neatliekamās palīdzības punktā pēdējās dienās vidēji dienā palīdzību lūdz 20 līdz 30 Covid-19 pacienti, otrdienas rītā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Viņš atgādināja, ka pašlaik bērni ir lielākā daļa no visiem ar Covid-19 inficētajiem valstī. "Pirms gada no visiem inficētajiem bērni bija tikai 3%, šobrīd - pie 40%," uzsvēra Ābols.

Pieaug arī to bērnu skaits, kam nākas meklēt palīdzību slimnīcā. Taču tas esot saprotams, jo pieaug kopējais inficēto bērnu skaita.

Pēc Ābola paustā, pirmdien slimnīcā bijuši 17 Covid-19 pacienti, kas esot vidējais pēdējo dienu rādītājs. Taču bērni ar vidēji smagu slimības gaitu var tikt stacionēti arī reģionālajās slimnīcās.

Savukārt kopumā pēc palīdzības BKUS pēdējās trīs dienās vidēji vēršas 20 līdz 30 Covid-19 pacienti, taču ne visi viņi tiek hospitalizēti. Ābols arī uzsvēra, ka lielākā daļa ar Covid-19 inficēto bērnu ārstēties var ambulatori un tikai nelielai daļai, iespējams, nāksies meklēt speciālistu palīdzību slimnīcā.

Viņš arī informēja, ka slimnīcā nav nonācis neviens pret Covid-19 vakcinēts bērns.

Pašlaik inficējušies ar Covid-19 ir ap 60 BKUS darbinieki, taču vēl daļa ir prombūtnē, jo slimo viņu bērni. Ābols minēja, ka pašlaik iztrūkst katra septītā māsa.

Darbinieku trūkums gan pašlaik neietekmē pakalpojumu sniegšanu, jo "īslaicīgi ir manevra iespējas tikai tāpēc, ka cilvēki ir gatavi vairāk strādāt". Taču BKUS vadītājs neizslēdza, ka būs brīdis, kad atsevišķu pakalpojumu sniegšanu nāksies īslaicīgi ierobežot, jo nebūs personāla, kas to nodrošinās.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pieaudzis par 99,1%, teju divas reizes pārsniedzot saslimstības apmēru, kāds bija rudens perioda saslimstības pieauguma augstākajā punktā.

Pagājušajā nedēļā arī sasniegts līdz šim augstākais pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars. Aptuveni katram piektajam jeb 21,9% testēto rezultāts bijis pozitīvs, kas ir ievērojami vairāk nekā rudens saslimstības viļņa laikā, kad augstākais pozitīvo testu īpatsvars bija 13,8%.

Saslimstība augusi visās vecuma grupās, taču visvairāk tieši 10-19 gadus veco iedzīvotāju vidū. Ievērojams saslimstības pieaugums esot novērots arī bērnu vecumā līdz deviņiem gadiem vidū.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu