"Apbedīsim, kā mācēsim." Kā kovidlaikā cilvēki atvadās no saviem tuviniekiem (4)

Ilustratīvs attēls. Foto: Jemelee Alvear/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Covid-19 mūsu visu dzīves ir ietekmējis dažādi. Ļoti daudz cilvēku zaudējuši savus tuviniekus, savus mīļos. Tāpat izmaiņas notikušas bēru un apbedīšanas procesā. Ziņu medijs "Apollo.lv" skaidroja, kādus risinājumus patlaban cilvēki rod, lai aizgājēju pavadītu mūžībā.

Latvijas Apbedītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Štreihfelds ziņu medijam "Apollo.lv" skaidro, ka darbs apbedīšanas nozarē ir specifisks un to nevar veikt attālināti.

Viņš atklāj, ka cilvēki pandēmijas laikā raduši dažādus veidus, kā izrādīt pienācīgu godu aizgājējam.

"Atvadīšanās process notiek ņemot vērā valdības noteiktos ierobežojumus, piemēram, Rīgas pilsētā kapličas neļauj izmantot. Atvadīšanās notiek pie kapa zem klajas debess. Spēkā ir norādītie pulcēšanās ierobežojumi, patlaban sanākt var 20 cilvēki. Savukārt laukos ir kapličas, kas ir caurstaigājamas, pa vienu pusi ienes un pa otru pusi nes laukā zārku, tādos gadījumos atvadīšanās notiek zem jumta."

Štreihfelds atklāj, ka, protams, pirms pandēmijas kopā pulcējās vairāk cilvēku, pavadot aizgājēju viņa pēdējā gaitā, tagad var sanākt tikai paši tuvākie. 

"Pa retam cilvēki saka - apbedīsim, kā mācēsim, un, kad pienāks "labāki laiki", tad visi radiņi sapulcēsimies kapos un paaicināsim mācītāju,

lai notur aizlūgumu vai muzikanti uzspēlē," teic Latvijas Apbedītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Foto: Daugavpils Komunālie kapi 2021. gada novembrī

"Nereti arī cilvēki saka: kremēsim. Izvēlas tīro kremāciju bez atvadīšanās." 

Cilvēki vēlāk saņem urnu ar pelniem, savukārt piemiņas brīdi atliek, līdz var pulcēties vairāk cilvēku.

Ja aizgājējam apstiprināts kovids, tad viņa sagatavošana apbedīšanai atšķiras. Morgos darbinieki strādā pēc Veselības inspekcijas izstrādātajām vadlīnijām.

"Tiem cilvēkiem, kas veic nelaiķa apmazgāšanu, ģērbšanu un tamlīdzīgas darbības, ir rūpīgi jālieto personīgās aizsardzības līdzekļi, vienreizlietojamie spectērpi, maskas, cimdi.

Kad mirušais ir ievietots zārkā, tad atvadoties to drīkst vērt vaļā, kā tas ir pieņemts, tikai tuviniekiem ir jāievēro nosacījumi, ka viņi nedrīkst aizskart tuvinieku un iet tuvāk par vienu metru,"

atklāj Štreihfelds.

"Tomēr ir daži morgi, kas neveic nelaiķa apmazgāšanu. Viņi pasaka: ja ir kovids, mēs neķeramies klāt. Tās ir viņu personīgās problēmas un attieksme, kā viņi uz to raugās. Tuvinieki, protams, šādā gadījumā tiek nostādīti ļoti sliktā situācijā, jo mirušais vienkārši ar speciālo līķu maisu tiek ielikts zārkā."

Štreihfelds ir ne vien asociācijas vadītājs, bet ir arī uzņēmuma "Latona" īpašnieks. Viņš skaidro, ka uzņēmumam ir savs morgs un tas sniedz šo pakalpojumu, lai arī tās ir papildu izmaksas saistībā ar personiskās aizsardzības līdzekļu iegādi, bet tas tomēr ļauj cieņpilni atvadīties no aizgājēja.

"Risinājumi tiek meklēti," norāda Štreihfelds. "Ja uzņēmums nevar piedāvāt aizgājēja apmazgāšanu, tas iesaka citu pakalpojumu sniedzēju. Pārsvarā visos morgos jau zina, kas to veic un kas to neveic, tad pārved pie tiem, kas to veic."

Mirušo skaits ar apstiprinātu Covid-19 infekciju

 

Mirušo skaits ar apstiprinātu Covid-19 infekciju, dzimuma un vecuma sadalījums  

 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu