Levits: Jauni ierobežojumi Covid-19 apkarošanai patlaban nav nepieciešami (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Jauni ierobežojumi Covid-19 apkarošanai patlaban nav nepieciešami, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš atzīmēja, ka situāciju būtiski ir mainījis Covid-19 omikrona paveids, kas ir lipīgs un ātri izplatās, tomēr tas nenoved pie tik smagas saslimšanas kā delta paveids.

Valsts pirmā amatpersona atzīmēja, ka valstij vienmēr ir jāseko līdzi reālajai vīrusa attīstībai. Prezidenta ieskatā, tā rīcība, kas bija pareiza delta paveida izplatības laikā, varbūt nav pareiza omikrona paveida izplatības laikā. Levits atzina, ka valdība ir elastīgi reaģējusi uz jauno situāciju.

Prezidents norādīja, ka februāra otrajā pusē vai beigās tiks sasniegts saslimstības pīķis, kas pēc tam samazināsies. Levits uzsvēra, ka galvenā rūpe ir slimnīcu kapacitāte, kas būtu jāstiprina.

Tāpat valsts pirmā persona norādīja, ka katram iedzīvotājam ir dota iespēja sevi pasargāt, pilnībā vakcinējoties un saņemot arī trešo devu.

Levits uzsvēra, ka iedzīvotājiem jālieto FFP2 respiratori vai medicīniskās maskas un jāievēro vispārējie piesardzības pasākumi. Prezidents skaidroja, ka tādā veidā ir iespējams sevi pasargāt no smagas saslimšanas un nonākšanas slimnīcā. Pasargājot sevi, tiekot dots pienesums visas sabiedrības veselībai.

Valsts prezidents uzsvēra, ka vakcinācija joprojām ir ārkārtīgi svarīga un tā ir jāturpina. Patlaban 80% no pieaugušajiem ir vakcinējušies. Pēc Levita paustā, tas ir līdzīgi kā vidējais līmenis Eiropā, tomēr joprojām ir cilvēki, kas ideoloģisku iemeslu dēļ nevēlas vakcinēties. Viņš akcentēja, ka tā ir problēma, tomēr vakcinācija ir jāturpina un jāievēro visi piesardzības pasākumi.

Ministru prezidents aicināja iedzīvotājus vakcinēties un saņemt arī balstvakcīnu, publiskās vietās un darba kolektīvos lietot FFP2 respiratorus vai medicīniskās maskas un testēties pēc iespējas biežāk, ja cilvēkam ir aizdomas par to, ka viņš ir Covid-19 pozitīvs. Tādā gadījumā Kariņš aicināja neiet uz darbu, lai neaplipinātu citus.

Premjers atzīmēja, ka šī stratēģija ir balstīta uz katra individuālo atbildību. Arī viņš norādīja, ka tālāki ierobežojumi patlaban nav tas virziens, kurā iet. Kariņš uzsvēra, ka ikviens var sevi pasargāt vakcinējoties. Pasaules pieredze rādot, ka vakcinācija palīdz nesaslimt ļoti smagi un samazina iespēju nonākt slimnīcā.

"Mēs varam pasargāt sevi un līdz ar to palīdzēt visai sabiedrībai un veselības aprūpes sistēmai kopumā, uzņemoties individuālu atbildību par sevi. Valsts nodrošina iespēju vakcinēties. Lūdzu, izmantojot šo iespēju. Ja neesat vēl saņēmis balstvakcīnu, ziniet, ka nav par vēlu. Ja nav saņemta pat pirmā pote, arī tad nav par vēlu. Ir jēga un vajadzība to izdarīt," aicināja Kariņš.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu