Spļāviens sejā sistēmai? UFC čempions cīņas dienā svēris atbilstoši divas svara kategorijas augstākai divīzijai (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deivesons Figueiredu
Deivesons Figueiredu Foto: Reuters/ScanPix

Kalifornijas štata atlētu komisija nākusi klajā ar informāciju par "UFC 270" cīņu šova dalībnieku reālo svaru pašā cīņas dienā.

Jebkurā cīņas sportā svara apzināta zaudēšana pirms cīņām ir pilnīgi normāla prakse. Cikstoņi pirms dueļa dehidrējas, jo oficiālā svēršanās notiek dienu pirms paša dueļa, līdz ar to uz zaudētā ūdens rēķina ir iespējams tikt zemākā svara klasē. Savukārt zaudētais ūdens diennakts laikā pavisam vienkārši tiek atgūts.

Pirms UFC cīņām cīkstoņi tiek nosvērti vēlreiz, lai noskaidrotu katra sportista "cīņas svaru". Ja uzņemtā masa pārsniedz 10% no svara, kas tika uzrādīts svēršanās ceremonijā, konkrētā štata atlētu komisija, kas pārvalda cīņu šova norisi, var likt cīkstonim aizvadīt cīņu citā divīzijā.

Aizvadītajā nogalē notikušajā "UFC 270" cīņu šovā 11 no 22 cīkstoņiem minēto 10% robežu pārsniedza.

Zināmākais no uzvārdiem, kurš neiekļāvās noteiktajā limitā, bija vīriešu vieglākā svara svaigi kronētais čempions Deivisons Figueiredu. Brazīlietis cīņas dienā svēra 143,2 mārciņas (64,9 kilogrami), savukārt svēršanās dienā svari zem viņa sasniedza tikai 124 mārciņu (56,2 kilogrami) atzīmi.

Vislielāko masas procentu diennaktī pirms cīņas "uzaudzēja" 61,2 kilogramu divīzijas cīkstonis Kodijs Stamans, kurš atguva 17,3% no iepriekšējā dienā uzrādītā svara. Ar to gan nepietika, lai viņš pārspētu Saidu Nurmagomedovu.

Nav nekāds pārsteigums, ka smagā svara zvaigznes Sirils Gāns un Fransiss Nganū cīņas dienā sevišķi smagāki nebija. Gāns pat oktagonā devās, būdams par divām mārciņām vieglāks nekā svēršanās dienā.

UFC smagā svara limits ir 265 mārciņas jeb 120,2 kilogrami. Organizācijas vēsturē ir bijuši tikai daži smagā svara cīkstoņi, kuriem tiešām apzināti pirms cīņas bija jāzaudē svars, lai iekļautos limitā. Kontekstam - Nganū, kurš var lepoties ar ļoti iespaidīgu un pat biedējošu miesasbūvi, svēršanās dienā bija "tikai" 116 kilogramus smags.

Atgriežoties pie Figueiredu un Moreno titula cīņas, tā teorētiski varēja tikt atcelta, jo Kalifornijas štata atlētu komisijai bija visas tiesības šo cīņu pārcelt uz 145 mārciņu jeb 65,8 kilogramu divīziju. Tomēr tādā gadījumā pajuktu ne tikai viena no vakara gaidītākajām cīņām, bet puse no visa cīņu šova.

Medijs "Bloody Elbow" vēsta, ka šis bija piektais cīņu šovs, kurā cīkstoņu svars tiek pārbaudīts tieši pirms cīņas. Kā jau minēts, šajā reizē teorētiski noteikumus pārkāpa 11 cīkstoņi. Pirmā reizē, kad tika ieviesta aprakstītā svēršanās, bija "UFC 227" cīņu šovs. Toreiz vien seši no 24 cīkstoņiem nepārsniedza minēto 10% robežu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu