Ukrainas ministrs: Pie robežas sakoncentrētais Krievijas karaspēks nav pietiekams vispārējam uzbrukumam (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijas karavīru skaits, kas sakoncentrēts pie Ukrainas robežas, nav pietiekams vispārēja uzbrukuma izvēršanai, trešdien pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Krievijas karavīru skaits, kas sakoncentrēts pie Ukrainas robežas un Ukrainas okupētajās teritorijās, ir liels un rada tiešus draudus Ukrainai, tomēr šobrīd, kad mēs runājam, šis skaits ir nepietiekams, lai sāktu vispārēju uzbrukumu līdzās visai robežai," tīmekļa brīfingā sacīja ministrs.

"Turklāt viņiem līdz šim nepietiek dažu svarīgu militāru pazīmju un sistēmu, lai izvērstu šādu vispārēju uzbrukumu. Tas nenozīmē, ka viņi nespēs palielināt šos spēkus līdz pietiekamam līmenim zināmā laika posmā," viņš piebilda.

Ministra teiktais atšķiras no Kijevas Rietumu sabiedroto, arī ASV, vērtējuma, kas brīdinājuši, ka Krievijas uzbrukums var notikt jebkurā brīdī.

Tomēr Kuleba norādīja, ka Ukrainai ar Vašingtonu un citiem partneriem ir vienāda izpratne par drošības risku un situācijas izvērtējumu.

Ministrs arī apsūdzēja Maskavu, ka tā strādā pie Ukrainas destabilizācijas, sējot paniku un rīkojot kiberuzbrukumus.

Viņš arī norādīja, ka ASV koordinē ar Ukrainu atbildi uz Krievijas priekšlikumiem par "garantijām drošības jomā".

"Ir svarīgi, ka diplomātiskais ceļš kontaktiem ar Krieviju turpina darboties. Kamēr diplomāti runā, ieroči klusē," norādīja Kuleba.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu