ASV diplomāte skaidro, kāpēc Krievija plāno lietot spēku pret Ukrainu līdz februāra vidum (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ASV uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām ir apņēmies lietot spēku pret Ukrainu līdz februāra vidum, neraugoties uz spiediena kampaņu, lai viņu apturētu, trešdien sacīja ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šērmena.

"Man nav nekāda priekšstata, vai viņš ir pieņēmis galīgo lēmumu, bet mēs pavisam noteikti redzam visas pazīmes, ka viņš lietos militāru spēku kaut kad, iespējams, starp šo brīdi un februāra vidu," trešdien forumam sacīja ASV diplomāte.

Putina plānus varbūt ietekmē Pekinas ziemas olimpisko spēļu norise, ko ASV un vairāki to sabiedrotie diplomātiski boikotē Ķīnas cilvēktiesību pārkāpumu dēļ, sacīja Šērmena, kas šomēnes tikās ar Krievijas kolēģi centienos nepieļaut Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Mēs visi apzināmies, ka Pekinas Olimpiāde sākas 4.februārī ar atklāšanas ceremoniju, un sagaidāms, ka prezidents Putins tur būs," Jaltas Eiropas stratēģijas forumam sacīja ASV diplomāte.

"Man šķiet, ka [Ķīnas] prezidents Sji Dziņpins nebūs sajūsmā, ja Putins izraudzīsies šo brīdi, lai iebruktu Ukrainā, tāpēc tas var ietekmēt laika izraudzīšanos un viņa domāšanu," skaidroja Šērmena.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu