Pavļuts: Norimstot omikrona vētrai, drošības pasākumus pakāpeniski atcelsim (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Veselības ministrija ir sākusi darbu pie drošības pasākumu atcelšanas plāna, kuru iecerēts pakāpeniski ieviest pēc šā brīža Covid-19 uzliesmojuma beigām. Zinātnieku modelētās prognozes liecina, ka augstākā Covid-19 pandēmijas viļņa saslimstība gaidāma februāra vidū, teikts veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) izplatītajā paziņojumā presei.

"Norimstot omikrona vētrai, ārkārtējo situāciju un arī drošības pasākumus pakāpeniski atcelsim. Ja vīruss nesagādās nepatīkamus pārsteigumus, mums jāsāk gatavoties drošai un brīvai vasarai. Tomēr tagad - omikrona vētras laikā - pats būtiskākais ir balstvakcinēties un ievērot noteiktās drošības prasības," saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Veselības ministrija darbu pie drošības pasākumu atcelšanas stratēģijas uzsākusi kopā ar citām nozaru ministrijām. Esošos drošības pasākumus atcelt, līdzīgi kā citās valstīs, Latvijā varēs brīdī, kad būs vērojams pārliecinošs saslimstības kritums.

Pēc omikrona viļņa pārvarēšanas plānots saglabāt pamata drošības pasākumus - piemēram, medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru valkāšanu, distanču ievērošanu, sertfikātu izmantošanu, nosakot maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu liela mēroga pasākumos u.c.

Covid-19 vīruss nepazudīs, un pēc vasaras miera perioda tas var atgriezties rudenī. Tāpēc veselības ministrs rosina Operatīvās vadības grupai uzsākt darbu pie pandēmijas rudens attīstības scenārija, lai uzlabotu nozaru spēju savlaicīgi reaģēt un veiksmīgi strādāt ar nepieciešamajām drošības prasībām.

Veselības ministrija atgādina, ka vīruss šobrīd nepieredzēti strauji izplatās, tādēļ veselības aprūpes sistēmai, nozarēm un visai sabiedrībai jārēķinās ar iespēju, ka situācija drīzumā var būtiski pasliktināties. Jārēķinās ar iespēju, ka saslimstības saasinājums, kas gaidāms februāra vidū, var izraisīt pārslodzi veselības aprūpes sistēmā un citās kritiskās nozarēs.

Covid-19 inficēto skaits pēdējā diennaktī ir pārsniedzis deviņus tūkstošus un turpina strauji pieaugt. Latvijas epidemioloģisko situāciju sarežģī ap 100 tūkstoši nevakcinētu, par 60 gadiem vecāku cilvēku, un vairāk nekā pusmiljons cilvēku, kuri vēl nav izmantojuši iespēju ar balstvakcināciju sevi pasargāt no smagas saslimšanas un hospitalizācijas.

Joprojām saglabājas augsts risks slimnīcu pārslodzei un plānveida pakalpojumu apturēšanai.

Šobrīd stacionēts 761 Covid-19 pacients, tostarp 488 Covid-19 ir pamata diagnoze.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu