VIDEO ⟩ Bažas par smaku Limbažu lidlauka teritorijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidlauks. Ilustratīvs attēls.
Lidlauks. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Iepretim Limbažu lidlaukam sākti digestāta krātuves būvdarbi. Digestāts ir biogāzes ražotnes fermentācijas atliekas vai, vienkāršiem vārdiem sakot, kūtsmēsli. Lidlauka pārvaldnieks un īpašnieki par būvprojektu kaimiņu īpašumā uzzinājuši tikai šonedēļ un ir pārsteigti, ka pirms tam nav notikusi iespējamās celtniecības apspriešana ar vietējiem iedzīvotājiem. Raidījums "Degpunktā" devās uz Vidzemes pusi skaidrot, kādēļ limbažnieki ceļ trauksmi.

Arvīds jau 18 gadus strādā par pārvaldnieku Limbažu lidlaukā. Pirmdienas rītā vīrietis pamanīja smagās tehnikas aktivitāti īpašumā iepretim lidlauka teritorijai. Lai noskaidrotu, kas par lietu, Arvīds apzinājis visus iespējamos dienestus, un kļuvis skaidrs, ka sākti digestāta krātuves būvdarbi.

Šo dažu dienu laikā troksnis patiesi ir sacelts. Arī tuvākajā apkārtnē dzīvojošie būvvaldē vērsušies ar vairākiem jautājumiem un vēlmi pārliecināties, ka uzsāktie būvdarbi ir saskaņoti.

Arī raidījums devās uz Limbažu būvvaldi šo jautājumu skaidrot. Uzzinājām, ka 2017. gadā uzņēmums SIA "Grow Agro" saņēmuši būvatļauju, un, mainoties īpašuma tiesībām, šogad darbus uzsākusi SIA "Lādes piens". Ne mazāk svarīgi, ka pirms pieciem gadiem Limbažu būvvalde darbojās citā sastāvā.

Atcelt būvatļauju var tikai tad, ja netiek ievēroti normatīvie akti. "Degpunktā" noskaidroja, ka būvinspektors aizbraucis, apskatījis notiekošo uz vietas un konstatējis, ka viss norit atbilstoši akceptētajam būvprojektam.

Ir ievēroti arī atrunātie attālumi no citiem īpašumiem un ceļa ass. Arī turpmāk dienesti ik pa brīdim veiks pārbaudes. Tāpat kā "Degpunktā", arī Limbažu lidlauka īpašniece būvvaldē tika iepazīstināta ar būvprojektu. Ieviests salīdzinošs miers un gūts apstiprinājums, ka viss ir oficiāli. Rūgtums gan nepazūd.

"Viens uzņēmējs un otrs, katram savas intereses. Mēs negribam, lai lidlaukam kaut kas smirdīgs ir. Bet mēs neko nezinām. Tas mīnuss ir, ka nav notikusi apspriešanās ar iedzīvotājiem, un līdz ar to sakāpinātas emocijas. Viņi saka, ka varbūt toreiz nebija likumi tik stingri par publisko apspriedi. Vārdsakot, viņi nebija prezentējuši, kas un kā. Satraukums liels visiem. Tāpēc, ka mēs vienkārši nezinām, kas tas ir un kāda būs konstrukcija," sacīja Limbažu lidlauka īpašniece Vija Meļķe.

Lidlauka īpašniece ir informēta arī par turpmākajiem uzņēmuma plāniem saistībā ar zemi blakus lidlauka teritorijai, un ir cerība, ka abi uzņēmēji spēs rast kompromisu mierīgā ceļā, jo arī lidlaukam nākotnē paredzēti vairāki attīstības projekti. Noskaidros, ka krātuvē visa gada garumā nenotiks aktīvi darbi un ir cerība, ka arī smaka nebūs tāda, kādu sākumā iztēlojas, izdzirdot par mēslu krātuvi.

"Man pastāstīja, ka tā ir pārklāta. Pa speciālu caurumu iepumpēs to digestātu, kurš pārāk daudz nesmird, jo viņi jau ir pārstrādāti sūdi, tā nav īsta sūdu tvertne," sacīja lidlauka īpašniece.

Būvvaldē informē, ka iepazīties ar būvprojektiem var arī būvniecības informācijas sistēmā.

Video: Raidījums "Degpunktā" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu