Saldi ārā var gulēt arī "klasiskā" Latvijas ziemā. Uzzini, par ko padomāt, pirms dodies pārgājienā uz mežu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jaunaudze Tīreļu mežniecībā.
Jaunaudze Tīreļu mežniecībā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz ar pandēmiju un sabiedrisko aktivitāšu ierobežojumiem nereti cilvēki brīvo laiku izvēlas pavadīt dabā. Dodas pastaigā vai pārgājienā, kopā pagatavo maltīti uz uguns. Ziņu medijs "Apollo.lv" dabas draugam un pārgājienu entuziastam Kārlim jautāja, ko ņemt līdzi uz mežu un kādās vietās labāk kur ugunskuru.

Kārlim ir milzīga pieredze. Viņš mērojis vairāku desmitu kilometru  pārgājienus gar jūru, pa mežiem, tāpat nakšņojis ziemā mežā. Pēdējais no viņa piedzīvojumiem bija Jaunā gada sagaidīšana mežā. 

Ziņu medijs "Apollo.lv" Kārlim jautāja, par ko iesācējam vajadzētu padomāt, pirms dodas uz mežu nakšņot un kurt ugunskuru.

"Viss ir atkarīgs no ekipējuma, kas ir ceļotāja arsenālā.

Ar biezu guļammaisu, kuram komforta temperatūra svārstās no -5 līdz -10 grādiem, un augstas siltumizolācijas matraci vai paklājiņu var saldi gulēt arī "klasiskā" Latvijas ziemā.

Tas gan mūsu platuma grādos ir liels gaumes jautājums. Visvieglāk, protams, nakšņot dabā teltī ir no pavasara līdz rudenim. Īpaši iesaku ap maiju un septembri gulēt, kad vēl saule tik agri neaust no rītiem kā vasaras vidū.

Turklāt nav tad arī odu un citu "kodēju" tik daudz. Arī cilvēki mazāk sastopami pie dabas, tāpēc mieru un klusumu var izbaudīt vēl pilnvērtīgāk. Noteikti neiesaku vētras vai citos ekstremālos apstākļos nakšņot mežā, ja vien pārgājienā nav bezizejas situācija."

Kārlis norāda, ka aukstajā laikā ir svarīgi pirms gulētiešanas dabā justies labi paēdušam. Īpaši aukstās dienās vēlams pat nedaudz pārēsties vakariņās, lai ķermenim naktī būtu daudz enerģijas un nepaliktu auksti. 

Kārlis ugunskuru taisa speciāli tam ierīkotajā zonā vai arī vietā, kur pilnīgi pārliecināts, ka nedara pāri dabai un to neapdraud ar iespējamu ugunsgrēku.

"Ugunskuru iekurinu ar nakšņošanas apkārtnē zemē atrastajiem zariem.

Ja iepriekš zinu, ka pārgājiena galamērķis ir tuvu, tad īsi pirms finiša skatos, vai pa ceļam zemē nemētājās kāds drusku pamatīgāks koka gabals.

Ideāli, ja nesen zāģeri mežā strādājuši un atstājuši, piemēram, kādu blīvu stumbra fragmentu vai visādus skaliņus.

Noteikti nekādā gadījumā nevajag cirst veselu koku, īpaši ņemot vērā Latvijas apstākļus, kur bieži vien tās skaistākās vietas atpūtai pie dabas ir aizsargājamās teritorijas.

Vēl arī var gadīties situācija, kad kāds labvēlis - iepriekšējais atpūtnieks - ir atstājis pārpalikušo kurināmo, ko pats neizdedzināja," stāsta Kārlis.

Tomēr viņš arī atgādina, ka labi iepriekš ir padomāt, kā ugunskuru iekurināt mitrā laikā: "Līdzi jāņem sērkociņi, un tiem, kas ir nepacietīgi, iesaku arī daudzviet nopērkamos "degošos kvadrātiņus", kurus var ļoti viegli aizdedzināt un tie deg ilgi.

Mitrajā laikā, kad visi zari ir mitri, jācenšas aizdedzināt iespējami sausāko, piemēram, mazākos zarus. Kad tas ir izdarīts, tad pakāpeniski vairāk pielikt nākamos zarus, bet apkārt ugunskuram aplikt lielākos zarus un koka bluķus - kamēr ugunskurs būs, tikmēr mitrie un biezākie kurināmie izžūs un vēlāk degs ļoti labi."

Ziņu medijs "Apollo.lv" jautāja, kāda ir Kārļa pieredze ar mobilo lietotni "LVM GEO Mobile", kas palīdz noorientēties mežā.

"Man tā šķiet laba ar to, ka tā parāda arī vismazākās meža takas. Īpaši parocīga tiem, kas grib iet "mežonīgākā" pārgājienā. Turklāt aplikācijā var redzēt speciāli ierīkotas atpūtas vietas vai pārgājienu (piemēram, Mežtakas un Jūrtakas) maršrutus. Tāpat

var uzzināt, vai gadījumā neesi netīšām nobāzējies privātā mežā, kas arī nav mazsvarīgi,"

norāda dabas draugs.

Latvijas valsts mežu vispārējie uzvedības noteikumi mežā 

  • Izturies ar cieņu, netraucē, netrokšņo un neapdraudi citus meža apmeklētājus.
  • Nebojā īpašumu, piemēram: meža ceļus un grāvjus, izziņas un rekreācijas infrastruktūru.
  • Ievēro papildu noteikumus atpūtas vietās, kas ierīkotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un dabā atzīmētas ar informatīvām zīmēm.
  • Esi saudzīgs pret dabu – apzināti netraucē putnus un dzīvniekus (īpaši pavasarī), neposti putnu ligzdas un citu dzīvnieku dzīvotnes, skudru pūžņus, nebojā augošus kokus un krūmus.
  • Aizsargājamās dabas teritorijās ievēro papildu prasības un ar izpratni izturies pret ierobežojumiem, kas noteikti, lai aizsargātu dabu.
  • Pārvietojoties kopā ar suni, ievēro pašvaldību saistošos noteikumus un respektē tūrisma vietā izvietotās zīmes.
  • Neposti meža augsni un zemsedzi.
  • Ievēro meža ugunsdrošības noteikumu
  • Nepiesārņo mežu ar atkritumiem, ievēro noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā.
  • Atrodot izmestus sadzīves atkritumus, izvērtē savas iespējas tos pacelt, iznest no meža un nogādāt sadzīves atkritumu konteinerā. Lielāka piesārņojuma gadījumā ziņo VIDES SOS.
  • Nemazgā dabā, jo sevišķi pie ūdenstilpēm, mehāniskos transporta līdzekļus.
  • Respektē LVM darbinieku norādījumus.
  • Izvēlies košu un pamanāmu apģērbu, pārvietojoties mežā vai pa ceļu, īpaši sliktas redzamības apstākļos. Netuvojies vietai, kur ir redzams, dzirdams, ka notiek medības.
  • Ievēro uzstādītās brīdinājuma zīmes, netuvojies meža darbu vietām, ja tiek izmantoti motorinstrumenti vai mašīnas, būvobjektu (meža ceļi vai citi meža infrastruktūras objekti būvniecības stadijā) teritorijai un derīgo izrakteņu ieguves vietām, nepeldies derīgo izrakteņu ieguves vietās esošajās ūdenstilpnēs.
  • Pievērs uzmanību drošībai, atrodoties tuvu ugunsgrēka vietām un degumiem, kokmateriālu grēdām, bīstamiem kokiem.

Latvijas valsts mežos ir atļauta īslaicīga nakšņošana jebkurā piemērotā vietā, ievērojot vispārējos uzvedības noteikumus mežā, pašvaldību saistošos noteikumus vai īpaši aizsargājamo dabas teritoriju izmantošanas noteikumus, kā arī motorizēto transporta līdzekļu pārvietošanās nosacījumus.

Šim mērķim ieteicams izmantot pielāgotas un labiekārtotas tūrisma vietas ar rekreācijas infrastruktūru.

Izvēloties piemērotu apmetnes vietu, svarīgākais ir atstāt pēc iespējas mazāku negatīvo ietekmi uz dabu.

  • Atceries — labas apmetņu vietas ir nevis jāizveido, bet jāatrod!
  • Parūpējies par savu drošību, neatstāj meža dzīvniekiem pieejamus pārtikas krājumus.
  • Ja apmetnē nav atstāta malka, iekuram var izmantot sausus un nokaltušus zarus. Meklējot malku ugunskuram, resnākos stumbeņus saudzē un atstāj dabai, jo tur mājvietu rod daudzas augu, sēņu un dzīvnieku sugas.
  • Izvērtē iespēju mežā ugunskura vietā lietot kompakto un praktisko gāzes degli – prīmusu.
  • Ja pie nakšņošanas vietām nav ierīkota tualete, dabiskās vajadzības nenokārto tiešā apmetnes tuvumā, blakus dzeramā ūdens ieguves vietai vai uz takām! Visu, kas noslēpjams, apber ar zemi vai paslēp zem sūnām.
  • Meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvā, izņemot rekreācijas objektos ierīkotās ugunskura vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas. Rekreācijas objektos ugunskura vietu atstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies.
  • Ārpus ugunsnedrošā laikposma ugunskurus drīkst kurināt šim mērķim ierīkotās vietās vai tur, kur tas jau reiz bijis, bet ne tuvāk par 2 m no augošiem kokiem. Izvairies kurināt ugunskuru uz kūdras augsnēm.
  • Aizliegta nakšņošana mežā vai tūrisma vietā ar treileriem/kemperiem ilgāk par 3 naktīm. Ilgāka nakšņošana atļauta tikai motorizēta transporta stāvēšanai speciāli ierīkotās vietās.
  • Uzturēšanās laikā aizliegts dabā izliet treileru/kemperu tehniskos un kanalizācijas ūdeņus.
  • Aizliegts novietot speciālās dzīvojamās piekabes, jebkādas konstrukcijas, pagaidu un saliekamās būves ārpus šim nolūkam vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā paredzētajām un labiekārtotajām vietām.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu