Vācijā krievu zinātnieks apsūdzēts par Eiropas raķešu programmas informācijas nodošanu Maskavai (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Vācijas prokuratūra ceturtdien izvirzījusi apsūdzības krievu zinātniekam, kurš, strādājot Bavārijas universitātē, nodevis Maskavai informāciju par Eiropas raķešu programmu "Ariane".

Apsūdzētais, kas identificēts vienīgi kā Ilnurs N., tika aizturēts pērnā gada jūnijā.

Viņš strādājis kādā universitātē Bavārijā, kad 2019.gada rudenī ar viņu sazinājies Krievijas ārējais izlūkdienests, atklāja prokuratūra.

Viņš piekritis sadarboties un no nodevis izlūkdienestam "informāciju par pētniecības projektiem kosmosa aviācijas tehnoloģiju jomā, jo īpaši par Eiropas nesējraķetes "Ariane" dažādiem attīstības posmiem", teikts prokuroru paziņojumā.

Eiropas Kosmosa aģentūras programma "Ariane" ietver vairākas nesējraķetes, kas paredzētas smagu kravu, tostarp satelītu nogādāšanai kosmosā.

Programma, kas tika sākta pirms 40 gadiem, bieži tiek uzskatīta par paraugu rūpnieciskai un politiskai sadarbībai starp Eiropas valstīm, taču tā saskaras ar pieaugošu konkurenci no tādiem jaunpienācējiem kā Īlona Maska uzņēmums "SpaceX".

Prokuratūra atklāja, ka Ilnurs N. no 2019.gada novembra regulāri ticies ar augsta ranga Krievijas ārējā izlūkdienesta darbiniekiem, kas bāzējas Vācijā.

Apmaiņā par informāciju viņš saņēmis 2500 eiro skaidrā naudā. Tostarp viņš nodevis arī informāciju par pētījumiem, ar kuriem nodarbojies universitātē.

Pēc prokuroru teiktā Ilnurs N. strādājis par zinātnisko asistentu universitātes dabaszinātņu un tehnoloģiju nodaļā.

Aizturēšanas brīdī Augsburgas universitāte paziņoja, ka Ilnurs N. strādājis pie viņiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu