Kremlis: Krievijas apsvērumi ASV atbildē par "drošības garantijām" nav ņemti vērā (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas apsvērumi nav ņemti vērā ASV atbildē uz Maskavas priekšlikumiem par "drošības garantijām", lai izbeigtu spriedzi ap Ukrainu, ceturtdien sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, norādot, ka Maskava ar atbildi nesteigsies.

"Nevarētu teikt, ka mūsu apsvērumi būtu ņemti vērā vai ka būtu demonstrēta kaut kāda gatavība ņemt vērā mūsu bažas," žurnālistiem sacīja Peskovs.

Dokumenti, kurus Vašingtona iesniedza trešdien koordinācijā ar NATO sabiedrotajiem, jau atrodas pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina.

"Visi dokumenti ir pie prezidenta," viņš sacīja. "Nesteigsimies ar novērtējumu, tam ir vajadzīga analīze."

Vašingtona un NATO pieprasījušas, lai dokumenti paliktu konfidenciāli, tomēr daudzas detaļas jau atklājušas Rietumu amatpersonas, norādīja Kremļa pārstāvis.

ASV trešdien koordinācijā ar NATO sabiedrotajiem iesniedza Maskavai atbildi, noraidot jebkādu aizliegumu attiecībā uz Ukrainu, vienlaikus piedāvājot diplomātijas ceļu izejai no krīzes.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievija pieprasīja divas atsevišķas drošības vienošanās ar ASV un NATO.

Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu