Aicina atcelt prasību pēc vakcinācijas sertifikāta tirdzniecības centros (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Zaļā zona" tirdzniecības vietās
"Zaļā zona" tirdzniecības vietās Foto: LETA

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) Latvijas lielāko tirdzniecības centru vārdā vērsusies pie valdības ar atklāto vēstuli, aicinot izvērtēt jaunākās saslimstības tendences un datus un atbilstoši veikt izmaiņas ierobežojumos, atceļot prasību pēc vakcinācijas sertifikāta, informēja NĪAA pārstāvji.

Vēstulē norādīts, ka Latvijā Covid-19 vienlīdz bieži skar gan vakcinētus, gan daļēji vakcinētus vai nevakcinētus cilvēkus, tāpēc tirdzniecības nozares ierobežojumi - veikalu dalījums "zaļajā" un "sarkanajā" režīmā - zaudējis epidemioloģisku pamatojumu.

Vienlaikus strauji tuvojas brīdis, kad Latvijā spēkā stāsies noteikumi par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu, kas tirdzniecības centriem draud ar būtisku pircēju skaita samazināšanos un kārtējiem finansiāliem zaudējumiem, par kuriem kompensācijas vairs netiek nodrošinātas, teikts vēstulē.

Vēstulē, atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra ziņoto, minēts, ka, salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto, balstvakcīnu saņēmušo un nevakcinēto vai daļēji vakcinēto cilvēku vidū pagājušajā nedēļā, Covid-19 infekcija konstatēta vienlīdz bieži gan vakcinētiem, gan nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem.

NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags norāda, ka tirdzniecības centri visu pandēmijas laiku, arī šobrīd, atbalsta faktos balstītu ierobežojumu ieviešanu un drošības pasākumu realizēšanu veikalos, lai pasargātu sabiedrības veselību no vīrusa izplatības. Tomēr, ņemot vērā jaunākos saslimstības datus un tendences, nozares pārstāvjiem nākas secināt, ka no 15.novembra spēkā esošie ierobežojumi, kas sadala tirdzniecības vietas "zaļajā" un "sarkanajā" režīmā, kā arī pirmās un otrās nepieciešamības preču veikalos, ir zaudējuši epidemioloģisko pamatojumu un būtu jāatceļ.

Tāpat NĪAA amatpersonām nosūtītajā vēstulē izceļ tuvojošos 15.februāri, kad spēkā stāsies noteikumi par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu. Šobrīd valstī no vakcinācijas procesu pabeigušiem iedzīvotājiem balstvakcinējies 31% - tādējādi jau pavisam drīz tirdzniecības centri var zaudēt 69% potenciālo apmeklētāju.

Nozarei, kas jau šobrīd cieš vairāku miljonu eiro lielus zaudējumus ik mēnesi, tas var rezultēties ar uzņēmumu slēgšanas vilni, nesot zaudējumus valsts budžetā un palielinot bezdarbu Latvijā, uzsvērts vēstulē.

"Kamēr pie mums tirdzniecības ierobežojumi ir nemainīgi jau vairākus mēnešus, redzam, kā citas Eiropas valstis, piemēram, Igaunija un Dānija, ierobežojumu atceļ, ļaujot uzņēmējiem sākt atgūšanos no krīzes. Tas liek Latvijai zaudēt pievilcīgumu gan uzņēmēju, gan potenciālo investoru acīs, un, mūsuprāt, šī situācija ir nekavējoties jālabo," pauž Vanags.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru lomu Latvijas ekonomikā.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu