Tirgotāju asociācija: Ierobežojumu atcelšanas temps būtiski jāpaātrina (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Zaļā zona" tirdzniecības vietās
"Zaļā zona" tirdzniecības vietās Foto: LETA

Pašreiz plānotais Covid-19 ierobežojumu atcelšanas temps Latvijā ir pārāk lēns, un jāiet pa Pasaules Veselības organizācijas ieteikto ceļu, sabalansējot vīrusa apkārošanu un ekonomiskās intereses, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācija.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (LTA) biroja vadītāju Jāni Patmalnieku LTA pārstāvji secinājuši, ka premjera birojs neizprot situācijas nopietnību. LTA pauž, ka situācija tūrisma, viesmīlības un saistītajās nozarēs Latvijā gandrīz visu pandēmijas laiku, izņemot tā dēvēto Baltijas burbuli 2020.gadā, bijusi sliktāka, nekā citviet Eiropā, tajā skaitā kaimiņvalstīs.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs uzskata, ka jau tagad vajadzētu sākt atcelt ierobežojumus, kas ir "iesīkstējuši un kas būtiski atšķīrās no Eiropas Savienības valstīs pieņemtajiem". Kā piemēru Danusēvičs min prasību par ne mazāk kā 25 kvadrātmetru nodrošināšanu tirdzniecības vietās uz vienu pircēju, ko LTA prezidents nodēvēja par "pilnīgu absurdu".

"VM vēl novembrī piekrita, ka to [ierobežojumu] varētu atcelt, bet aizvien nekas nav izdarīts,' uzsver Danusēvičs. Viņš uzskata, ka ierobežojumu atcelšanas temps būtiski jāpaātrina.

Jau vēstīts, ka VM ir sākusi darbu pie plāna Covid-19 ierobežojumu atcelšanai, to solot pie "pārliecinoša saslimstības krituma". Zinātnieku modelētās prognozes liecina, ka augstākā Covid-19 pandēmijas viļņa saslimstība gaidāma februāra vidū.

VM darbu pie drošības pasākumu atcelšanas stratēģijas sākusi kopā ar citām nozaru ministrijām. Esošos drošības pasākumus atcelt, līdzīgi kā citās valstīs, Latvijā varēs brīdī, kad būs vērojams pārliecinošs saslimstības kritums.

Ministrijas pārstāvji skaidro, ka citās valstīs inficēšanās ar omikronu pēc saslimstības kāpuma saasinājuma strauji un pārliecinoši krīt. Pēc zinātniskajiem modeļiem secināms, ka līdzīgs scenārijs gaidāms arī Latvijā. Taču VM arī uzsver, ka, lai mazinātu ierobežojumus, būs jāvērtē vairāku rādītāju kopums.

Pašlaik Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija līdz 28.februārim.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu