Zināma jauna informācija par omikrona apakšpaveidu BA.2 (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropā vairāku valstu valdības ir pieņēmušas lēmumus atvieglot ar Covid-19 saistītos ierobežojumus, taču zinātnieku aprindās bažas rada omikrona apakšpaveids. Pētnieki atklājuši, ka Covid-19 omikrona varianta apakšpaveids spēj izplatīties ātrāk nekā omikrons, vēsta ziņu medijs "Euronews".

BA.2 ir konstatēts vairāk nekā 40 valstīs, tai skaitā Zviedrijā, Filipīnās, Indijā un Singapūrā. Dānijā tas ir kļuvis par dominējošo vīrusa paveidu.

Norvēģijā inficēšanās ar apakšvariantu BA.2 pieauga no septiņiem gadījumiem 4. janvārī līdz 611 gadījumiem 19. janvārī.

Dānijā inficēšanās ar BA.2 pieauga no 20% no visiem gadījumiem decembra beigās līdz 45% janvāra otrajā nedēļā.

Šis apakšpaveids ir kļuvis izplatītāks Lielbritānijā un Dānijā, kur tas nodēvēts par "zaglīgo omikronu", bet nešķiet, ka tas būtu nāvējošāks salīdzinājumā ar iepriekšējām mutācijām.

Pētnieks no Marokas ir paziņojis, ka BA.2 pieder tam pašam paveidam, kur omikrons, taču BA.2 ir par 30 mutācijām vairāk nekā omikrona variantam.

"Vairāki varianti ir parādījušies, vairāki ir aizgājuši," laikrakstam "The Washington Post" sacīja Tulānas Medicīnas skolas virusologs Roberts Garijs.

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras analīzē atklāts, ka Covid-19 omikrona varianta apakšpaveids spēj izplatīties ātrāk nekā omikrona paveids.

Jau vēstīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdināja, ka pasaulē izplatās Covid-19 omikrona paveida apakšpaveids BA.2.

PVO neuzskata to par "bažas raisošu paveidu", bet novēro situāciju, kamēr pasaulē pieaug šī apakšpaveida gadījumu skaits. Tas jau ir konstatēts ASV, bet tur tiek uzskatīts par retu.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu