Irāna nosoda raķešu uzbrukumu Bagdādes lidostai (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bagdādes lidosta. Ilustratīvs foto.
Bagdādes lidosta. Ilustratīvs foto. Foto: rasoulali/Shutterstock.

Irānas Ārlietu ministrija sestdien kā mēģinājumu destabilizēt Irāku nosodīja raķešu uzbrukumu Bagdādes lidostai, kas notika iepriekšējā dienā.

Piektdien uz Irākas galvaspilsētas lidostu tika raidītas sešas raķetes, kas sabojāja vienu skrejceļu un divas pasažieru lidmašīnas, bet neviens cilvēks uzbrukumā nav cietis.

Pagaidām neviens atbildību par uzbrukumu nav uzņēmies. Par līdzīgiem iepriekš notikušiem uzbrukumiem ASV vainojušas ar Irānu saistītus bruņotus grupējumus.

Irāna nosoda "Bagdādes lidostas apšaudīšanu" uzbrukumā, kura mērķis ir destabilizēt Irāku, paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Saīds Hatibzadehs.

"Tādas aizdomīgas darbības ir radījušas nedrošību un nemierus Irākā, paverot ceļu nelabvēļiem un nemierniekiem, un ietekmējot valdības pakalpojumu sniegšanu Irākas pilsoņiem," viņš piebilda.

Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis uzsvēra, ka valsts vienmēr ir atbalstījusi "Irākas drošības radīšanu un saglabāšanu", kā arī "atbalsta Irākas valdības darbības stabilitātes garantēšanai".

Raķetes nokrita lidostas civilās infrastruktūras apkaimē, sabojājot valstij piederošās lidsabiedrības "Iraqi Airways" lidmašīnu "Boeing 767", kura gan netiek izmantota pasažieru apkalpošanai.

Saistībā ar uzbrukumu Kuveitas lidsabiedrība "Kuwait Airways" apturējusi reisus uz Irāku.

Pēdējo mēnešu laikā notikuši raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumi ASV vēstniecībai Bagdādes Zaļajā zonā, ASV diplomātiskam objektam lidostā un ASV vadītās koalīcijas spēku karavīriem Irākas bāzēs.

Par uzbrukumiem reti kāds uzņemas atbildību, bet parasti par tiem tiek vainoti Irānu atbalstoši grupējumi, kuri pieprasa, lai Irākā cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" dislocētie ASV karavīri tiktu izvesti.

Šomēnes aprit divi gadi kopš Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas pie Bagdādes lidostas ASV bezpilota lidaparāta triecienā.

ASV vada starptautisku militāru koalīciju, kas cīnās pret teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem Irākā un Sīrijā. Kaujas misija Irākā oficiāli tika pabeigta decembrī, tomēr pašlaik valstī vēl ir ap 3500 ASV karavīru, kas apmāca, konsultē un palīdz vietējiem spēkiem.

Irānas prezidents Ebrahims Raisi pirmdien solīja atriebties par Kasema Soleimani nogalināšanu 2020.gada janvārī pie Bagdādes lidostas ASV drona triecienā, ja bijušais ASV prezidents Donalds Tramps netiks tiesāts par šo noziegumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu