Tuvojas 1. marts. VID informē, kuriem iedzīvotājiem gaidāmas izmaiņas gada ienākumu deklarācijā (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: 88studio/shutterstock.com

Atlicis viens mēnesis ne tikai līdz pirmajam pavasara mēnesim, bet arī citam zīmīgam notikumam -  gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai. Varbūt kādam tie ir kā mazie svētki, izlasot frāzi "jums ir izveidojusies nodokļu pārmaksa", citam varbūt bēda par pilnīgi pretēju paziņojumu. Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem, lai noskaidrotu, kurām iedzīvotāju grupām ir gaidāmas izmaiņas gada ienākumu deklarācija iesniegšanā. 

Sākot no 2022. gada 1. marta, varēs iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2021.gadu un atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem.

VID norāda, ka šogad nav būtisku izmaiņu gada ienākumu deklarācijas iesniegšanā.

Nelielas izmaiņas paredzētas gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanā:

  • profesionāliem sportistiem, saņemot algota darba ienākumu no profesionālā sporta,
  • remigrējušiem diasporas locekļiem, piemērojot ārvalstu pensionāra neapliekamo minimumu,
  • izmaiņas valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu norādīšanā, zaudējumu un izdevumu pārsnieguma pārskata aizpildīšanā lauksaimniekiem D3 pielikumā.

Tāpat kā līdz šim, iedzīvotājiem, kuru ienākumiem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir jāseko līdzi tam, vai gada laikā piemērotie nodokļu atvieglojumi un VID prognozētais neapliekamais minimums atbilst viņu kopējiem gada ieņēmumiem. No tā ir atkarīgs, vai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, valsts nodokli atmaksās, vai arī tas būs jāpiemaksā.

Gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz elektroniski – Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS).

Plašāka informācija, kā arī video pamācība par deklarācijas aizpildīšanu pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā "Gada ienākumu deklarācija" .

Par gada ienākumu deklarāciju

No 1.marta ikviens iedzīvotājs var iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūt no valsts pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, taču daudziem gada ienākumu deklarācija jāsniedz obligāti.

Visiem iedzīvotājiem, kuru ienākumiem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir jāseko līdzi tam, vai gada laikā piemērotie nodokļu atvieglojumi un VID prognozētais neapliekamais minimums atbilst viņu kopējiem gada ieņēmumiem. No tā ir atkarīgs, vai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, valsts nodokli atmaksās vai arī tas būs jāpiemaksā.

Nodokļa piemaksa tiks fiksēta arī tad, ja deklarācija nebūs iesniegta, savukārt, lai atgūtu gada laikā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (izglītību, medicīnu, zobārstniecību, iemaksām pensiju fondos u.c.), deklarāciju ir jāiesniedz.

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt par trim iepriekšējiem gadiem, kā arī var precizēt par trim iepriekšējiem gadiem iesniegtās gada ienākumu deklarācijas, pievienojot tām papildu čekus.

Šī gada laikā iesniegt gada ienākumu deklarāciju var ne tikai par 2021. gadu, bet arī par 2020. gadu, 2019. gadu un līdz 2022. gada 16.jūnijam par 2018. gadu.

Pašnodarbinātajiem – saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī individuālo uzņēmumu, t.sk. zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem, kuri ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, – gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz obligāti, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu