Raidījums pēta "Saltu" māniju - kā tie atšķiras un cik kaitīgi tie ir?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yarrrrrbright/Shutterstock.com

Lielu popularitāti iemantojis jauns elektronisko cigarešu veids, kas ar Latvijā radītu zīmolu "Salt" iekaro ne tikai esošo smēķētāju, bet arī pusaudžu uzmanību. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" skaidroja to kaitīgumu veselībai un videi, uzklausīja jauniešu pieredzes stāstus un interesējās par valsts rīcību, lai nepieļautu jauniešu atkarību no šādas smēķēšanas.

Pašlaik modes zenītā ir tā saucamie "salti", kas tiek pieskaitīti e-cigaretēm. Kā tie atšķiras no parastiem smēķiem? Vai būtiski mazāk kaitīgi veselībai?

Raidījums skaidro, ka ārsti un pētnieki norāda uz trim problemātiskām lietām: nikotīnu, kas rada atkarību, propilēnglikolu un glicerīnu tvaicēšanu un aromatizētājiem.

Raidījums uzrunāja jauniešus, kuri dalījās ar saviem pieredzes stāstiem par "saltu" smēķēšanu. Kā izrādījies – tas esot dārgi, bet ar ļoti populāri.

"Pēc sarunām ar meitu saprotu, ka viņai 7. klasē ir vairāki bērni, kuriem jau ir izveidojusies atkarība, un kopumā reti kurš bērns nav pamēģinājis," raidījumam atklāja kāda mamma.

Skaidrojot "saltu" popularitāti jauniešu vidū, nereti norāda uz pievilcīgu dizainu un aromatizētājiem. Citviet pasaulē to risina ar aizliegumu aromatizēt e-cigaretes. Tā rīkojusies arī Igaunija un Lietuva, bet Latvija – nē. Izrādās – šāda iecere iesprūdusi Saeimā.

Turklāt "Aizliegtais paņēmiens" uzgāja vairākas "saltu" reklāmas un e-cigarešu tirdzniecības vietas, kas šķietami neatbilst likumā atļautajam. To atzina arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), solot šogad aktīvāk pievērsties šai jomai.

Tāpat "salti" var radīt vides problēmas. Saskaņā ar paša ražotāja datiem pie viņiem atgriežas vien 10–20% no visu pārdotā saltu apjoma svara.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu