No otrdienas ES stājas spēkā vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš ieceļošanai dalībvalstīs (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga".
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

No 1. februāra stājas spēkā Eiropas Savienības (ES) regulas prasība par digitālā Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu ieceļošanai ES dalībvalstīs, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Šveicē, ziņo Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

No 1.februāra stājas spēkā Eiropas Savienības (ES) regulas prasība par digitālā Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu ieceļošanai ES dalībvalstīs, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Šveicē, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Turpmāk ieceļošanai minētajās valstīs vakcinācijas sertifikāts ir derīgs deviņus mēnešus, neatkarīgi no saņemtās vakcīnas nosaukuma, ko apstiprinājusi Pasaules Veselības organizācija un Eiropas Zāļu aģentūra.

Prasība par deviņu mēnešu jeb 270 dienu derīguma termiņu attiecas tikai uz ieceļošanu, savukārt prasības attiecībā uz vakcinācijas sertifikāta derīguma ilgumu un izmantošanu valsts iekšzemē - ēdināšanas iestāžu apmeklēšanai, veikalu apmeklēšanai, pakalpojumu saņemšanai un citos gadījumos, kad tiek prasīts uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu - katra valsts nosaka individuāli. NVD skaidro, ka citu valstu noteiktās prasības nav saistītas ar Latvijas likumdošanu un vakcinācijas sertifikātam noteiktajiem derīguma termiņiem.

Vienlaikus jāņem vērā, ka ārvalstīs noteiktais sertifikāta derīguma termiņš izmantošanai iekšzemē var būt mazāks nekā ieceļošanai noteiktie deviņi mēneši.

Līdz ar to pirms došanās uz citu ES dalībvalsti, Islandi, Norvēģiju, Lihtenšteinu vai Šveici, NVD aicina ikvienu iedzīvotāju noskaidrot informāciju par mērķa valsts prasībām attiecībā uz ieceļošanu - sertifikāta uzrādīšanu elektroniskā vai papīra formātā, Covid-19 testa veikšanas nepieciešamību, kā arī prasībām attiecībā uz vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu un izmantošanu iekšzemē, kā arī citām prasībām attiecībā uz tūristu ierašanos un uzturēšanos valstī Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Iepriekš minēto informāciju iedzīvotāji var noskaidrot, sazinoties ar attiecīgās valsts Kontaktpunktu jeb informācijas punktu. Kontaktpunktu tālruņu numuri un e-pastu adreses var noskaidrot NVD tīmekļvietnes "www.vmnvd.gov.lv" sadaļā "Saziņa ar Kontaktpunktu". Interesējošo informāciju iespējams noskaidrot arī sazinoties ar attiecīgās valsts atbildīgo valsts pārvaldes iestādi.

Informāciju par Eiropas Savienības dalībvalstu noteiktām ieceļošanas un uzturēšanās prasībām Covid-19 pandēmijas laikā apkopo Eiropas Komisijas Komunikācijas ģenerāldirektorāts un publicē tīmekļvietnē "reopen.europa.eu".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu