"Dakotas" līdera Edvīna Zariņa draugs atklāj iespējamo mūziķa nāves cēloni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

28. janvāra vakarā mūžībā devās latviešu dziedātājs un ģitārists, grupu "Dālderi" un "Dakota" vadītājs Edvīns Zariņš. Viņa labs draugs, bundzinieks Gundars Lintiņš izdevumam "Privātā Dzīve" atklāja mūziķa iespējamo nāves cēloni.

"It kā viss bija kā iepriekš. Cik sapratu no viņa sievas teiktā, tad trīs dienas pirms aiziešanas gan Edvīnam kļuvis tā kā sliktāk… Viņš bija tāds, kurš neatzina nekādas zāles, nelietoja tās vispār.

Visticamākais, bijis trombs,

un tas nav saistīts ar to visu, kas Latvijā un apkārt pasaulē notiek," izdevuma atklāj Lintiņš.

"Mēs tagad strādājām pie jauna albuma. Tam tikai palikušas astes, kuras vajadzēja piebeigt… Pusratā palicis, bet, protams, ka Dakota to pabeigs. Edvīns vienmēr ir teicis, ka neviens cilvēks un grupas dalībnieks nav mūžīgs, bet Dakotai ir jābūt mūžīgai. Tā ka turpināsim spēlēt un pieminēt viņu," nākotnes mērķus iezīmē bundzinieks.

Zariņš pirms aiziešanas paspēja laist klajā dziesmu "Debesis virs manām mājām". "Dziesmai ir ļoti zīmīgs teksts.

Kad tagad paklausās, it kā juzdams savu drīzo aiziešanu, Edvīns to ir rakstījis.

Man jau šķiet, ka tā bija kaut kāda zīme. Varbūt mums, draugiem, arī vajadzēja pačekot vairāk, pieskatīt…" aizdomājas Gundars.

Zariņš dzimis 1954. gada 9. novembrī Rīgā, agri zaudējis māti, audzis pie vecāsmātes Čiekurkalnā. Mācījās Rīgas 1. bērnu mūzikas skolā, aizrāvās ar hokeju, futbolu un cīņas sportu. Spēlēja ģitāru vispirms skolas ansamblī, tad mācības skolā pārtrauca, strādāja rūpnīcā un spēlēja ģitāru Gunāra Freidenfelda vadītajā Tramvaju un trolejbusu pārvaldes (TTP) kluba ansamblī (neoficiāli sauktā par "Prauliem"). Uzstājās 1972. gada festivālā "Liepājas dzintars". Neilgu laiku muzicēja kopā Kasparu Dimiteru un Ivaru Godmani, pamatā atkaņojot grupas "Creedence Clearwater Revival" dziesmas.

1975. gadā viņu iesauca Padomju armijā, pēc dienesta Zariņš pievienojās Bauskas kultūras nama ansamblim, kas 1979. gadā Skaistkalnes zaļumballē pirmo reizi uzstājās ar nosaukumu "Dālderi". Uzstājās Latvijas televīzijas raidījumā "Varavīksne", kļuva populārs ar dziesmu "Dzeltenie aizkari", kas 1981. gadā piedalījās "Mikrofona" aptaujā. 1983. gadā grupas "Dālderi" pajuka, bet 1988. gadā tika atjaunota citā sastāvā. Līdztekus strādāja Bauskas galdniecībā.

1996. gadā Edvīns Zariņš izveidoja kantrī mūzikas grupu "Dakota", kas bieži uzstājās Lietuvā. 2013. gadā Edvīnu Zariņu uzņēma Latvijas mūziķu Slavas alejā Liepājā.

Pieminot leģendāro mūziķi, aicinām noskatīties TVNET 2020. gadā rīkoto "Dakotas" dīvānkoncertu!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu