Figūru tests autovadītāja eksāmenā turpmāk būs jākārto reālā satiksmē (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Africa Studio/Shutterstock

Vieglās automašīnas un mopēda vadītāja apliecības iegūšanas eksāmenā figūru jeb speciālo manevru tests turpmāk tiks veikts ceļu satiksmē, kā arī daļu eksāmena būs jāvadās pēc navigācijas iekārtas norādēm.

Otrdien, 1. februārī, Ministru kabinets atbalstīja grozījumus noteikumos par transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtību.

Paredzēts, ka jaunā kārtība stāsies spēkā šī gada 1. aprīlī.

Satiksmes ministrija skaidro, ka speciālo manevru veikšana ceļu satiksmē nevis norobežōtā laukumā, kā līdz šim, uzlabos jauno vadītāju gatavību patstāvīgi piedalīties ceļu satiksmē, jo gan apmācībā apgūtās, gan eksāmena laikā pārbaudītās iemaņas būs notikušas reālos apstākļos, kas sniegs ieguldījumu ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Līdz šim vadīšanas eksāmenā personām jādemonstrē iemaņas figūru izpildē speciāli izveidotā eksaminēšanas laukumā. Lai arī, veicot figūras ar noteiktu kustību skaitu, tiek demonstrētas transportlīdzekļa kontrolēšanas pamatiemaņas, tomēr praksē daudzos gadījumos figūras tiek veiktas mehāniski, bez izpratnes. Tā kā figūru izpilde eksaminēšanas laukumā patlaban ir vadīšanas eksāmena būtiska sastāvdaļa, tad nereti vadītāja sagatavošanās posmā tai tiek veltīta daudz lielāka uzmanība nekā reālai dalībai ceļu satiksmē, un, nonākot ceļu satiksmē, jaunie vadītāji bieži vien nemāk novietot transportlīdzekli stāvvietā vai veikt citus manevrus, izmaiņu nepieciešamību skaidro Satiksmes ministrija.

Satiksmes ministrija arī norāda, ka autobūves attīstības rezultātā liela daļa automobiļu ir aprīkota ar drošības sensoriem, kas palīdz speciālos manevrus veikt droši. Turklāt nepieciešamības gadījumā eksaminācijas inspektors var pārņemt transportlīdzekļa vadības kontroli, tādejādi speciālo manevru izpilde ceļu satiksmē neradīs papildus draudus satiksmes drošībai.

Tāpat grozījumos ietverts punkts, kas paredz daļu vadīšanas eksāmena laika veltīt patstāvīgas braukšanas iemaņu pārbaudei, braukšanas maršrutu izvēloties pēc virzienu rādītājiem vai izmantojot navigācijas iekārtu. Satiksmes ministrija skaidro, ka, attīstoties tehnoloģijām un mainoties transportlīdzekļu vadītāju paradumiem, nepieciešams paredzēt iespēju eksāmenos izmantot navigācijas iekārtu, lai novērtētu topošā vadītāja kompetenci braukt, vadoties pēc tās norādēm.

Satiksmes ministrija skaidro, ka pirms jauno tiesību normu piemērošanas ir jāveic sagatavošanās, piemēram, autoskolu un apmācāmo personu informēšana un eksaminācijā iesaistīto darbinieku apmācība, tāpēc noteikumu projektā paredzēts, ka jaunā vadīšanas eksāmenu pieņemšanas kārtība stāsies spēkā šī gada 1. aprīlī.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu