VIDEO ⟩ "Siltuma rēķins pieaudzis deviņas reizes." Baldoniešus pārsteidz iespaidīgā apkures maksa (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SpeedKingz/Shutterstock

Baldones daudzdzīvokļu nama iedzīvotājus, kuri pirms 13 gadiem saņēma piedāvājumu no Rīgas denacionalizētajiem namiem ievākties pašvaldības dzīvokļos, šogad negaidīti pārsteidzis apkures rēķins 339 eiro apmērā, kas palielinājies gandrīz deviņas reizes, otrdien, 1. februārī, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Piecu cilvēku ģimene savulaik saņēma iespēju ievākties 100 kvadrātmetru plašajā pašvaldības dzīvoklī. Šobrīd tajā dzīvo tikai trīs ģimenes locekļi, daudzdzīvokļu ēku apkurina ar gāzes katlu. Pašvaldība par decembrī sniegtajiem pakalpojumiem vēlas saņemt vairāk nekā 500 eiro. No tiem 339 eiro pieprasīti par apkuri.

Dzīvokļos nav uzstādīti individuālie skaitītāji, tāpēc iespaidīgie rēķini piemeklējuši visus mājas iedzīvotājus. Pērn lielākais rēķins par apkuri nav pārsniedzis 80 eiro slieksni, tādēļ pamatīgi izbrīnījis jaunākais rēķins.

"Pārsteigums bija, ka par siltumu jāmaksā 339 eiro. Salīdzinot ar iepriekšējiem rēķiniem, tas pieaudzis deviņas reizes. Mums tas bija ļoti liels šoks.

Novembrī par apkuri bija jāmaksā 45 eiro. Pagājušā gada janvārī bija 76 eiro, par aizvadīto decembri ir pavisam iespaidīgs rēķins," stāsta Žanna.

Žanna mammas vārdā vēlējusies noskaidrot, kādēļ tik drastisks rēķina pieaugums, tomēr palikusi bez atbildes. Ēkas apsaimniekotāja "Rīgas pilsētbūvnieks" darbinieki jautājumus likuši uzdot gāzes piegādātājam "Enefit", turpretī tur atbildēts, ka līgums slēgts ar "Rīgas pilsētbūvnieku", tādēļ nekādās sarunās neielaidīsies.

Pašvaldības uzņēmumā "Rīgas pilsētbūvnieks" gan neko iepriecinošu nesola. Nākamais rēķins iedzīvotājiem būšot vēl nepatīkamāks. Līdz pagājušā gada beigām par vienu kilovatstundu iedzīvotāji maksāja 2 centus bez PVN. Kamēr tika meklēts jauns dabasgāzes piegādātājs, gāzi turpināja piegādāt iepriekšējais uzņēmums, taču jau par piecas reizes augstāku cenu (0,10 centiem bez PVN). No februāra gāzi piegādā "Latvijas gāze" par vēl augstāku cenu - 0,14 centiem bez PVN.

Šis gan esot bijis lētākais piedāvājums, līgums ar "Latvijas gāzi" slēgts uz gadu vai arī līdz brīdim, kad tiks sasniegta līgumā minētā summa - 41 999 eiro. Paredzams, ka jaunu līgumu nāksies slēgt ātrāk nekā pēc gada.

"Mēs apsvērām iespēju, ka varbūt ir vērts pieslēgties pie pilsētas siltumtīkla. Taču tad būtu jāizbūvē siltumtrase, tie būtu kapitāli ieguldījumi, tas nebūtu ieguvums uzreiz, jo prasītu zināmu laiku.

Te nu mēs esam. Turklāt nav garantiju, ka nākamajā gadā gāzes cenas nestabilizējas, tad mums pārmestu, ka esam šķērdējušies ar naudu," skaidro "Rīgas pilsētbūvnieks" pārstāvis Ivo Kiršblats.

Ķekavas novada dome gan gatava sniegt atbalstu krīzes situācijā nonākušajiem.

"Pēc palīdzības šobrīd var vērsties absolūti jebkurš Ķekavā deklarēts iedzīvotājs. Var pretendēt uz vienreizēju krīzes pabalstu 150 eiro apmērā.

Faktiski nav nekāda izvērtējuma, ņem vērā situāciju un rēķinus," stāsta Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko.

Tāpat iespējams pieteikties mājokļa pabalstam.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu