"Bārdainās skaistules". Kā "TikTok" lietotāji izsmej "alfa tēviņus"? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Solen Feyissa/ Unsplash

Kāda populāra vīriešu auditorijai paredzēta podkāsta veidotāji savus klausītājus aicina pret sievietēm izturēties kā pret objektiem. Šobrīd viņu parodēšana ir kļuvusi par jaunu TikTok trendu, vēsta NBC.

Elza Leikjū bija viena no pirmajām "TikTok" lietotājām, kas uzsāka tendenci publicēt videoklipus, kuros tiek izmantots filtrs ar nosaukumu "Bearded Cutie" ("Bārdainā skaistule"). Tā lietotājam šis filtrs piešķir tumšas, izteiktas uzacis, deguna pīrsingu un bārdas rugājus.

"Kāds ir teicis: ja tev nepatīk sevis vīrieša versija, tad tev ir jāsamazina savi standarti," savā videoklipā sacīja Leikjū. "Bet, ja es izskatītos šādi, es varētu uzsākt savu podkāstu... Tu zini, ko sievietes nedara?"

@sadimmigrantkid God knew what he was doing #fyp #podcast #CloseYourRings #westelmcaleb ♬ If I looked like this I would start a podcast - Elsa.

Tiktokere izlēma veidot šādu video, jo viņa sociālajos tīklos atrada neskaitāmi daudzus podkāstus, kuri uzmanības centrā izvirza "alfa tēviņa" dzīvesveidu. Tas iedrošina vīriešus ar agresijas palīdzību iegūt varu, pamatojoties uz vilku bara hierarhijas teoriju.

Izplatītākās šādu podkāstu sarunu tēmas ir sieviešu izsekošana, attiecības kā darījums starp diviem cilvēkiem un skaistums kā vienīgā sievietes vērtība. Pēc "alfa tēviņu" domām, sievietes kļūst nederīgas, kad noveco vai pieņemas svarā. Daudzi šādu raidījumu veidotāji ir sevi dēvējuši par "augstvērtīgiem vīriešiem" vai "alfa tēviņiem".

"Rodas sajūta, ka katru otro nedēļu populārs kļūst jauns videoklips, kurā kāds puisis pret sievietēm izspļauj rupjības," sieviete stāsta "NBC News". "Man tas apnika. Kad ieraudzīju šo "TikTok" filtru, es uzreiz iedomājos par tiem podkāstu puišiem... Tā kā ar loģikas palīdzību mēs nespējām uzvarēt viņu neloģisko rīcību, tad parodēšana bija nākamais labākais risinājums."

Citi satura veidotāji ātri vien arī sāka veidot šāda tipa videoklipus. Ja iepriekš "TikTok" mirkļbirkas ar nosaukumu #alphamales (#alfatēviņi) un #highvaluemen (#augstvērtīgivīrieši) izmantoja "alfa tēviņi", tad tagad tās lieto šo cilvēku parodētāji. 

Tiešsaistē šāda veida satura veidotāji parasti saskaras ar zināmu sieviešu pretreakciju, taču kolektīvā neapmierinātība šogad kļuva par liela mēroga "TikTok" tendenci. Komēdija ir kļuvusi par līdzekli, lai pievērstu uzmanību nepamatotiem seksistiskiem apgalvojumiem. 

Nesenā videoklipā austrāliešu dziedātāja Peach PRC izsmēja "alfa tēviņu" uzvedību:

"Ja tu būsi nepaklausīga sieviete, man būs dusmu lēkme," viņa sacīja. "Man ir podkāsts. Salīdzinoši veiksmīgs: katru nedēļu 37 klausītāji. To es varu celt galdā. Ko jūs varat piedāvāt? Strijas."

@peachprc Reply to @user43412371 ♬ original sound - Peach PRC

Lai gan videoklips varētu šķist absurds, taču tas atspoguļoja šādu raidījumu vadītāju reālos apgalvojumus. Viens komentētājs uzstāja, ka "neviens nekad nav teicis neko līdzīgu" tam, kas bija dzirdams dziedātājas videoklipā. Atbildot uz to, Peach PRC publicēja videoklipa turpinājumu, kurā viņas parodijas citāti tika salīdzināti ar reālajos raidījumos izskanējušiem teikumiem. 

Šī tendence parāda to, ka "TikTok" lietotāji vēršas pret novecojošām vērtībām un gaidām pret sievieti. Tā vietā viņi attiecina tādas pašas nepamatotas prasības uz vīriešiem.

"Šo "alfa tēviņa" tipu ir tik viegli parodēt, jo viņi tiek sveikā cauri pēc tik daudzu absurdu un kaitniecisku lietu pateikšanas," sacīja "TikTok" veidotāja Heilija Hirša. "Mēs vēlamies parādīt to, cik viņi smieklīgi izklausās."

Hirša stāsta, ka, būdama sieviešu komiķe, ir viegls naidpilnu vīriešu uzbrukumu mērķis. Viņa nosaka, ka tas "dažiem no šiem puišiem ir gandrīz kā reflekss".

"TikTok" veidotāja Drū Afualo ieguva 5,6 miljonu sekotāju auditoriju, reaģēdama uz naidīgajiem video, norādot šo vīriešu nepilnības izskatā - apģērbā un matos. Publiska šo podkāstu veidotāju izsmiešana ir kļuvusi par sieviešu vienotības elementu.

@kimbersprings Reply to @notsalimaskitchen we’ve heard about fat wives, but what about bald husbands? @lilly27sings #podcasts #podcas #freshandfit #freshandfitpodcast ♬ original sound - Kimber Springs

"Es domāju, ka komēdija ir lielisks līdzeklis, lai atspoguļotu absurdu sabiedrībā, it īpaši, ja šie "alfa tēviņi" apgalvo, ka runā objektīvi," sacīja Hirša. "Mēs būtībā viņiem sakām: "Nē, jums patiesībā nepieder vara. Jūsu viedokļi nesatur zinātniskus faktus. Turklāt jūs izklausāties absurdi."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu