Paziņo pasaulē pirmā eksperimenta rezultātus, kurā cilvēki apzināti inficējās ar Covid-19 (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pasaulē pirmais eksperiments, kurā brīvprātīgie tika apzināti inficēti ar Covid-19, lai veicinātu slimības izpēti, atzīts par drošu veseliem jauniem pieaugušajiem, vēsta ziņu medijs "Reuters".

Dati apstiprināja šī modeļa drošību, un eksperiments veido pamatu turpmākiem pētījumiem, lai līdz šī gada beigām pārbaudītu jaunas vakcīnas un zāles pret Covid-19, izmantojot šāda veida eksperimentu.

Zinātnieki gadu desmitiem ir izmantojuši eksperimentus ar cilvēkiem, lai uzzinātu vairāk par tādām slimībām kā malārija, gripa, vēdertīfs un holēra, kā arī izstrādātu pret tām ārstēšanu un vakcīnas.

Eksperimentā piedalījās 36 veseli vīrieši un sievietes vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Cilvēki tika pakļauti sākotnējam Covid-19 vīrusa celmam un tika uzraudzīti karantīnas apstākļos. Dalībnieki arī tika uzraudzīti vēl 12 mēnešus pēc eksperimenta beigām.

Tika pierādīts, ka šāds eksperimenta modelis ir drošs veseliem jauniem pieaugušajiem.

"Tiek uzskatīts, ka cilvēki šajā vecuma grupā ir galvenie pandēmijas izraisītāji,

un šie pētījumi, kas raksturo vieglu infekcijas gaitu, ļauj detalizēti izpētīt faktorus, kas izraisa inficēšanos un pandēmijas izplatīšanos," sacīja eksperimenta galvenais pētnieks Kriss Čiu.

Eksperimenta pētnieki teica, ka tagad plāno sākt līdzīgu pētījumu, izmantojot delta variantu. Arī ar šiem rezultātiem pētnieki pēcāk nāks klajā.

Pētnieki atklāja, ka simptomi sāk attīstīties vidēji divās dienās pēc saskares ar vīrusu. Infekcija vispirms parādās kaklā. Vīruss sasniedz maksimumu apmēram piecas dienas pēc inficēšanās. Šajā posmā vīruss degunā ir daudz biežāk nekā rīklē.

Dažiem eksperimenta dalībniekiem bija galvassāpes, muskuļu vai locītavu sāpes, nogurums un drudzis, taču nevienam nebija nopietnu simptomu.

13 brīvprātīgie īslaicīgi zaudēja ožu, taču visiem, izņemot trīs cilvēkiem, tā atgriezās 90 dienu laikā.

Viņu plaušās netika novērotas nekādas izmaiņas vai nopietnas nevēlamas blakusparādības. Tikai vienam cilvēkam pēc sešiem mēnešiem bija ilgstoši simptomi – nedaudz pasliktinājusies oža.

Izmēģinājumā tika izmantota mazākā deva, kas nepieciešama cilvēku inficēšanai.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu