Covid-19 ⟩ "Sertifikāti kaut kad beigsies." Uga Dumpis skaidro, kāpēc Latvijai nevajadzētu "skriet" pakaļ Igaunijas un Lietuvas piemēram (75)

Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Atteikšanās no Covid-19 sertifikātiem ir politisks, nevis epidemioloģisks lēmums," "Apollo" norāda Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

"Protams, sertifikāti kaut kad beigsies, bet pašreizējā brīdī es nedomāju, ka šie sertifikāti būtu jālikvidē. 

Es arī ceru, ka Eiropas līmenī būs izmaiņas, jo ir arī ceļojumu regula. Tie nav tikai Latvijas izdomājumi, bet katra valsts lemj savādāk, un jāatceras, ka Lietuvai blakus ir Polija, kur ir minimāli ierobežojumi," pauž Dumpis.

"Mans personīgais viedoklis ir, ka Lietuvai līdz šim kovida apkarošanā nav bijuši panākumi.

Katrā gadījumā viņiem ir gājis sliktāk nekā mums, līdz ar to no viņiem "mācīties" laikam nebūtu pareizi."

Speciālists norāda, ka "visu laiku nevajadzētu skatīties, ko dara kaimiņi, bet, no otras puses, ir nepareizi, ka Baltijas valstis nevar vienoties par vienotu stratēģiju."

Lietuva neapšaubāmi izjūt spiedienu Polijas sakarā, jo Covid-19 ierobežojumi tur ir minimāli. Raidījums "Panorāma" iepriekš vēstījis, ka šā gada sākumā Polija pievērsa sev uzmanību ar lielo Covid-19 upuru skaitu un arī ar to, ka Polijas prezidents Andžejs Duda jau divreiz inficējies ar koronavīrusu, kaut gan bija trīsreiz vakcinējies. 

Jau vēstīts, ka 21. janvārī Polijā diennaktī reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedza jaunu rekordu – 36 665, mira 248 cilvēki.

"Šie ir politiski lēmumi, kas, cerams, tiks koordinēti Eiropas līmenī. Covid-19 sertifikāti ir īstermiņa risinājums; no otras puses, tas bija vajadzīgs kādā etapā, bet tas galīgi nav galvenais jautājums, kas Latvijai šobrīd pandēmijas kontekstā ir jārisina.

Manuprāt, Covid-19 sertifikātu jautājumam nepamatoti tiek pievērsta uzmanība, it kā nebūtu nekā cita par ko runāt. Būtu jārunā par situāciju slimnīcās, primārajā aprūpē vai skolās," neizpratni pauž Dumpis.

Speciālists atgādina, ka Latvijā vēl nav sasniegts saslimšanas pīķis, tāpēc pāragri ir domāt par atteikšanos no Covid-19 sertifikātiem. 

"Jāatceras, ka, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, pie mums omikrona vilnis sākās 10 dienas vēlāk, arī lūzums pie viņiem būs 10 dienas ātrāk," uzsver Dumpis.

Tāpat valstīs, kas jau samērā droši var atcelt ierobežojumus, kā Lielbritānija vai Dānija, omikrons bija aptuveni mēnesi pirms Latvijas. 

"Mēs nevaram iet paralēlos lēmumos," uzsver Dumpis.

Igaunijas valdība atceļ pašizolācijas prasības skolās un Covid-19 sertifikātus nepilngadīgajiem

Igaunijas valdība ceturtdien, 3. februārī, lēmusi, ka no nākamās nedēļas bērniem pēc saskares ar Covid-19 inficētu personu nebūs jādodas pašizolācijā, bet no aiznākamās nedēļas tiks atcelti Covid-19 sertifikāti nepilngadīgajiem.

Proti, no pirmdienas, 7. februāra, tiks atcelta pašizolācijas prasība nepilngadīgajiem, kas skolā, bērnudārzā vai interešu izglītības nodarbībās nonākuši ciešā saskarē ar inficētām personām, neatkarīgi no tā, vai viņi ir vakcinēti, ja vien viņiem nav Covid-19 simptomu.

Lai kontrolētu vīrusa izplatību, arī turpmāk izglītības iestādēs divas reizes nedēļā tiks veikti ātrie Covid-19 testi un pozitīva rezultāta vai slimības simptomu gadījumā būs jāpaliek mājās. Savukārt skolotājiem, kuriem bijis kontakts ar inficētu personu, ieteikts testēties katru dienu. Testus nodrošinās Izglītības un zinātnes ministrija.

Vienlaikus uzsvērts, ka izglītības iestādēs jāturpina gādāt par līdzšinējiem piesardzības pasākumiem - distancēšanos, masku valkāšanu un gaisa kvalitātes nodrošināšanu.

Igaunijā pret Covid-19 vakcinēta lielākā daļa skolotāju, un gandrīz puse no viņiem jau saņēmuši arī balstvakcīnu.

No 14. februāra Igaunijā tiks atcelti Covid-19 sertifikāti bērniem un jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem; uz skolēniem tas attieksies arī tad, ja līdz šā mācību gada beigām viņi sasniegs 19 gadu vecumu.

Valdība arī lēmusi, ka veselības nozares darbinieki, kas inficējušies ar Covid-19, drīkst atsākt neatliekamos darba pienākumus vēl pirms pašizolācijas laika beigām, ja slimības simptomi viņiem mazinās un tiek ievēroti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi, tomēr visās citās dzīves jomās viņiem pašizolācija būs jāievēro. Tāds lēmums pieņemts saistībā ar slimības izplatības pieaugumu un slodzi, ko tas rada slimnīcām, neatliekamās palīdzības dienestam, ģimenes ārstiem un citiem veselības pakalpojumu sniedzējiem.

No 7. februāra Igaunijā stāsies spēkā jauni ieceļošanas noteikumi, kuros ņemts vērā atjauninātais Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) riska izvērtējums, kas balstīts uz saslimstības, vakcinācijas un testēšanas līmeni katrā valstī. Tie attieksies uz ieceļošanu no Eiropas Savienības (ES) un Šengenas zonas valstīm, Lielbritānijas, Andoras, Monako, Sanmarīno un Vatikāna un vienīgi gadījumā, ja attiecīgajā valstī ir ļoti augsts inficēšanās līmenis.

Ieceļojot no šādām valstīm, personām vecumā no 12 gadiem, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai pārslimojušas, būs septiņas dienas jāpavada pašizolācijā. Iebraucējus no zemāka riska valstīm no pašizolācijas varēs atbrīvot negatīvs polimerāzes ķēdes reakcijas tests vai ātrais antigēnu tests, kas veikts attiecīgi 72 vai 24 stundas pirms ierašanās Igaunijā. Izņēmums paredzēts nepilngadīgajiem, kuriem nav Covid-19 sertifikāta, - viņi drīkstēs piedalīties klātienes mācībās un nodarbībās.

Izņēmumi attiecībā uz pašizolēšanās prasību arī turpmāk būs spēkā transporta nozares darbiniekiem, jūrniekiem, kā arī Valkas un Valgas iedzīvotājiem, bet vairs netiks attiecināti uz tūristiem, kuri ierodas Igaunijā uz vienu dienu, ņemot vērā, ka vakcinācija šobrīd ir pietiekami plaši pieejama.

Lietuvā apturēs Covid-19 "iespēju pases" darbību, bet ieviesīs citus ierobežojumus

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība trešdien, 2. februārī, nolēmusi no sestdienas, 5. februāra, apturēt nacionālā Covid-19 sertifikāta jeb "iespēju pases" darbību, vienlaikus ieviešot citus ierobežojumus.

Kā pēc valdības sēdes uzsvēruši ministri, "iespēju pase" netiek atcelta pilnībā un valdība to joprojām patur savā risinājumu arsenālā. Tomēr premjerministre Ingrīda Šimonīte izteikusi cerību, ka šā dokumenta darbību vairs nenāksies atjaunot.

Viņa arī atgādinājusi, ka sertifikāta ieviešana pērn ļāva uzņēmumiem pēc karantīnas atsākt darbu, bet vēlāk, saslimstībai atkal pieaugot, deva iespēju darbu neapturēt, kā arī pamudināja daļu cilvēku vakcinēties pret Covid-19.

Kā norādījis veselības ministrs Arūns Duļķis, lēmums par "iespēju pases" darbības apturēšanu pieņemts, jo mainījusies epidemioloģiskā situācija.

"Izplatoties daudz lipīgākajam koronavīrusa omikrona paveidam, risks inficēties joprojām pastāv gan nevakcinētām, gan pilnībā vakcinētām vai pārslimojušām personām, tāpēc "iespēju pases" loma sabiedrības pasargāšanā un Covid-19 izplatības riska mazināšanā būtiski sarukusi,"

teikts lēmuma pavaddokumentā.

Pēc "iespēju pases" darbības apturēšanas veikaliem, tirgiem un citām tirdzniecības vietām iekštelpās atkal būs jānodrošina vienam apmeklētājam vismaz 15 kvadrātmetru tirdzniecības platība vai arī tās vienlaikus varēs apkalpot ne vairāk par vienu apmeklētāju.

Igaunijā varētu atcelt Covid-19 sertifikāta izmantošanu no 21. februāra

Jau vēstīts, ka Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa paziņojusi, ka varētu atcelt Covid-19 sertifikāta izmantošanu no 21. februāra, ja samazināsies stacionēto pacientu skaits.

Premjere norādīja, ka lēmumu pieņems, ja 17. februārī konstatēs, ka iepriekšējo desmit dienu laikā slimnīcās uzņemts mazāk par 25 jauniem Covid-19 pacientiem dienā. Tomēr amatpersonas un mediķi piesardzīgi izturoties pret ierobežojumu vājināšanu.

Valdošās koalīcijas partijas arī vienojās, ka no pirmdienas bērniem, kam skolā, bērnudārzā vai interešu izglītības nodarbībās bijusi ciešā saskare ar inficētām personām, nebūs jādodas karantīnā. Savukārt no 14. februāra atcels Covid-19 sertifikāta uzrādīšanas prasību nepilngadīgajiem.

Saeima noraida priekšlikumu atteikties no Covid-19 sertifikāta izmantošanas

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 3. decembrī, noraidīja vairākus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus atvieglot Covid-19 regulējumu.

Tāpat atbalstu nesaņēma gandrīz visu augstāk minēto deputātu un parlamentārieša Romāna Naudiņa rosinājums uzdot valdībai atcelt prasību par masku izmantošanu skolēniem no 1. līdz 6. klasei

Tāpat tika noraidīts lielākās daļas šo parlamentāriešu un deputātes Ingunas Rībenas priekšlikums uzdot valdībai atcelt un atmaksāt piespriestos naudas sodus par sejas masku nelietošanu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (75)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu