Turpmāk Covid-19 pārslimošanas sertifikātu varēs saņemt arī pēc skolā veikta siekalu testa (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Turpmāk pēc pozitīva visas klases kopējā testa katra skolēna atsevišķo siekalu paraugu paņems un laboratorijās nogādās skolas. Ja paraugs būs pozitīvs, Nacionālais veselības dienests (NVD) skolēnam izveidos pārslimošanas sertifikātu. Veselības inspekcijā, kas koordinē un uzrauga jauno kārtību, uzsver, ka uzticas šai metodei, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Šobrīd pusaudži un bērni slimo masveidā, un ar vienu busiņu vairs nebūtu līdzēts. Vidēji 40% no katras dienas pozitīvajiem kovida gadījumiem ir tieši bērniem.

"Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa sacīja: "Jo tas tiešām bija tas, kas uzsita to lielo pīķi. Kad bērnam ir pozitīvs antigēns vai lielais pūļa tests, viņi visi dodas karantīnā un uz tuvāko paraugu savākšanas punktu, tā slodze bija milzīga, un mēs citus cilvēkus nevarējām pierakstīt. Bērni nav vakcinēti, lielākā daļa. No skolām tā masa nāk lielāka. Un omikrons kļuvis "jaunāks"."

Latvijā lielākās laboratorijas jauda ir 15 tūkstoši kovida testu dienā. Diennakts režīmā te strādā jau otro gadu. Tagad sākuši slimot darbinieki.

Lai atslogotu laboratorijas, no februāra valstī ieviesta jauna kārtība. Turpmāk pēc pozitīva klases testa, kad siekalu paraugus nodod visi kopā un anonīmi, siekalu testus katram veiks pati skola.

Veselības inspekcijas vadītāja Anita Slokenberga sacīja: "Vecākiem vairs nav nekas jāmeklē pašiem. Ja ir skolā atbilde, ka kāds ir pozitīvs, ja bērni ir skolā, izdala siekalu testus un nodod laboratorijai. Vai, ja uz mājām, tad mājās var veikt. Un vecāks nogādā skolā. Tie ir uzticami testi, un būs sertifikāts."

Slokenberga norādīja, ka nazofaringālo testu veikt tādā gadījumā vairs nav jādodas.

Līdz šim, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātu, bērniem bija jāveic deguna-rīkles tests vai siekalu tests laboratorijā. Tagad par uzticamu uzskatīs siekalu testu, kas paņemts skolā vai mājās.

"Laboratorijas ir pārslogotas, un, lai nedaudz atslogotu, ir šāds lēmums," iemeslus skaidroja Veselības inspekcijā.

Slokenberga, vaicāta, vai izskatīti šmaukšanās riski, norādīja: "Mēs uzticamies! Ir jāuzticas cilvēkiem, un šādā veidā mēs parādām, ka mēs ticam!"

Pēc pozitīva laboratoriski apstiprināta kovida testa bērns var atgriezties skolā astotajā dienā, ja nav slimības pazīmju. Ārsta zīmi un atkārtotu testu nevajag. Pagaidām gan aizvien vairāk skolu darbu turpina attālināti, jo ar Covid-19 omikrona variantu slimo pat puse klases vai vairāk.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu