Igaunijā atceļ pašizolācijas prasības skolās un sertifikātus nepilngadīgajiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tallinas vecpilsēta.
Tallinas vecpilsēta. Foto: Edijs Pālens/LETA

Igaunijas valdība ceturtdien lēmusi, ka no nākamās nedēļas bērniem pēc saskares ar Covid-19 inficētu personu nebūs jādodas pašizolācijā, bet no aiznākamās nedēļas tiks atcelti Covid-19 sertifikāti nepilngadīgajiem.

Proti, no pirmdienas, 7.februāra, tiks atcelta pašizolācijas prasība nepilngadīgajiem, kas skolā, bērnudārzā vai interešu izglītības nodarbībās nonākuši ciešā saskarē ar inficētām personām, neatkarīgi no tā, vai viņi ir vakcinēti, ja vien viņiem nav Covid-19 simptomu.

Lai kontrolētu vīrusa izplatību, arī turpmāk izglītības iestādēs divas reizes nedēļā tiks veikti ātrie Covid-19 testi un pozitīva rezultāta vai slimības simptomu gadījumā būs jāpaliek mājās. Savukārt skolotājiem, kuriem bijis kontakts ar inficētu personu, ieteikts testēties katru dienu. Testus nodrošinās Izglītības un zinātnes ministrija.

Vienlaikus uzsvērts, ka izglītības iestādēs jāturpina gādāt par līdzšinējiem piesardzības pasākumiem - distancēšanos, masku valkāšanu un gaisa kvalitātes nodrošināšanu.

Igaunijā pret Covid-19 vakcinēta lielākā daļa skolotāju un gandrīz puse no viņiem jau saņēmuši arī balstvakcīnu.

No 14.februāra Igaunijā tiks atcelti Covid-19 sertifikāti bērniem un jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem; uz skolēniem tas attieksies arī tad, ja līdz šā mācību gada beigām viņi sasniegs 19 gadu vecumu.

Valdība arī lēmusi, ka veselības nozares darbinieki, kas inficējušies ar Covid-19, drīkst atsākt neatliekamos darba pienākumus vēl pirms pašizolācijas laika beigām, ja slimības simptomi viņiem mazinās un tiek ievēroti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi, tomēr visās citās dzīves jomās viņiem pašizolācija būs jāievēro. Tāds lēmums pieņemts saistībā ar slimības izplatības pieaugumu un slodzi, ko tas rada slimnīcām, neatliekamās palīdzības dienestam, ģimenes ārstiem un citiem veselības pakalpojumu sniedzējiem.

No 7.februāra Igaunijā stāsies spēkā jauni ieceļošanas noteikumi, kuros ņemts vērā atjauninātais Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) riska izvērtējums, kas balstīts uz saslimstības, vakcinācijas un testēšanas līmeni katrā valstī. Tie attieksies uz ieceļošanu no Eiropas Savienības (ES) un Šengenas zonas valstīm, Lielbritānijas, Andoras, Monako, Sanmarīno un Vatikāna un vienīgi gadījumā, ja attiecīgajā valstī ir ļoti augsts inficēšanās līmenis.

Ieceļojot no šādām valstīm, personām vecumā no 12 gadiem, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai pārslimojušas, būs septiņas dienas jāpavada pašizolācijā. Iebraucējus no zemāka riska valstīm no pašizolācijas varēs atbrīvot negatīvs polimerāzes ķēdes reakcijas tests vai ātrais antigēnu tests, kas veikts atiecīgi 72 vai 24 stundas pirms ierašanās Igaunijā. Izņēmums paredzēts nepilngadīgajiem, kuriem nav Covid-19 sertifikāta, - viņi drīkstēs piedalīties klātienes mācībās un nodarbībās.

Izņēmumi attiecībā uz pašizolēšanās prasību arī turpmāk būs spēkā transporta nozares darbiniekiem, jūrniekiem, kā arī Valkas un Valgas iedzīvotājiem, bet vairs netiks attiecināti uz tūristiem, kuri ierodas Igaunijā uz vienu dienu, ņemot vērā, ka vakcinācija šobrīd ir pietiekami plaši pieejama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu