"Sistēmas pārtraukušas darboties." Vairākas Eiropas naftas kompānijas cietušas kiberuzbrukumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: rawpixel.com/shutterstock

Vairākas naftas loģistikas un uzglabāšanas kompānijas Eiropā cietušas kiberuzbrukumos, to informācijas tehnoloģiju sistēmas ir pārtraukušas darboties vai to datbība ir būtiski traucēta.

Ielaušanos savās informācijas tehnoloģiju sistēmās piedzīvojusi Vācijas kompānija "Oiltanking", Beļģijas "SEA-Invest" un "Evos" Nīderlandē.

Kopumā desmitiem naftas uzglabāšanas un transportēšanas termināļu visā pasaulē ziņojuši par nedēļas nogalē piedzīvotiem kiberuzbrukumiem.

Tomēr eksperti pieļauj, ka tas varētu arī nebūt koordinēts uzbrukums.

Britu raidsabiedrības BBC rīcībā esošā informācija liecina, ka visu trīs uzņēmumu informācijas tehnoloģiju sistēmas ir pārtraukušas darboties vai to darbība ir būtiski traucēta.

Beļģijas prokuratūra paziņojusi, ka sākta izmeklēšana par kiberuzbrukumu "SEA-Invet" termināļiem, tostarp kompānijas lielākajam terminālim Antverpenē "SEA-Tank".

Kompānijas preses pārstāvis informēja, ka kiberuzbrukums svētdien skāris sistēmas katrā no Eiropas un Āfrikas ostām, kurās uzņēmums strādā.

"SEA-Invest" strādājot pie informācijas tehnoloģiju sistēmu darbības atjaunošanas, bet nozīmīgākas loģistikas sistēmas uzbrukumā nav cietušas. Tāpat kompānija atzina, ka izmeklēšanā nav atklāta saistība ar līdzīgiem uzbrukumiem citiem sektora uzņēmumiem.

"Evos" preses pārstāvis Nīderlandē BBC sacījis, ka "darbību izpildes kavējumi" bijuši kompānijas termināļos Terneuzenā, Gentē un Maltā.

Arī kādas lielas Nīderlandes baržu kompānijas darbinieks BBC atklājis, ka kopš otrdien novērojis palēninātu naftas piegādes ķēžu darbību ostā.

Pirmdien par hakeru uzbrukumu ziņoja arī naftas, degvielas un citu naftas produktu transporta un uzglabāšanas kompānija "Oiltanking Deutschland GmbH & Co. KG".

Kompānija uzbrukuma dēļ strādā ar "ierobežotu jaudu" un izmeklē notikušo.

Izskanējušas ziņas, ka pret "Oiltanking" vērsts tā dēvētais izspiedējprogrammatūras uzbrukums.

Maijā tādu uzbrukumu piedzīvoja ASV naftas piegādes kompānija "Colonial Pipeline", un tādēļ visā valstī kavējās piegādes, bet vairākos štatos tika izsludināta ārkārtējā situācija.

Kiberuzbrukumi novēroti laikā, kad pieaug saspīlējums starp Ukrainu un Krieviju, bet enerģijas cenas turpina augt.

Vienlaikus kiberdrošības eksperti brīdina neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus par koordinētu uzbrukumu ar mērķi paralizēt Eiropas enerģētikas sektoru, jo atsevišķas ļaunatūras uzbrukumos ievāc elektroniskā pasta adreses un kontaktu sarakstus, lai ar pielikumu vai saišu palīdzību izplatītu vīrusus, tādējādi kompānijas, kurām ir līdzīgi kontakti, uzbrukumus var piedzīvot vienlaikus.

Vēl viens skaidrojums varētu būt tas, ka kompānijām ir viena programmatūra, kurai uzbrukuši hakeri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu