Slepkavība, kas šokēja Lietuvu un Franciju. Rokzvaigznes un franču kino dīvas strīds noslēdzas traģiski (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms nepilniem 19 gadiem Lietuvas galvaspilsētā notika traģēdija, kas satricināja Franciju. Franču rokzvaigzne Betrāns Kantā viesnīcas numuriņā nāvējoši piekāva savu mīļoto sievieti, slaveno franču aktrisi Mariju Trentinjānu. Uz notikušo slepkavību un tās vēlāko ietekmi sabiedrībā atskatās portāls "15min".

Franču grupas "Noir Désir" panākumu zenītā 90. gados Bertrāns Kantā bija viena no ievērojamākajām personībām franču mūzikā. Viņam bija asa mēle par vairākiem politiskiem uzskatiem - pret globalizāciju, urbanizāciju, iebrukumu Irākā 2003. gadā, kā arī vairākām citām tēmām.

Bertrāns Kantā.
Bertrāns Kantā. Foto: SEBASTIEN BOZON/Scanpix

Mūziķis 1997. gadā apprecējās ar ungāru izcelsmes mākslinieci Kristīnu Radu. Vēlāk viņiem piedzima divi bērni.

Ap 2002. gadu Bertrandam izveidojās ārlaulības sakars ar slaveno franču aktrisi Mariju Trentinjānu. Viņu romāns aizsākās, kad viņš vēl bija precējies ar Kristīnu. Oficiāli Bertrāns un Kristīna izšķīrās 2003. gadā, kad Bertrāns un Marija jau atradās attiecībās.

Marija bija no ievērojamas Eiropas kino ģimenes: viņas tēvs bija leģendārais franču aktieris Žans Luī Trentinjāns, bet māte Nadīne Trentinjāna bija slavena kinorežisore.

Arī pati Marija bija iemantojusi slavu kino pasaulē, jo piecas reizes tika nominēta "Cēzara" balvai kā labākā franču aktrise galvenajā vai otrā plāna lomā.

(No kreisās) Marija un viņas māte Nadīne. 2000. gads.
(No kreisās) Marija un viņas māte Nadīne. 2000. gads. Foto: AFP/SCANPIX

Paziņojums, kas satrieca Franciju un Lietuvu

Traģēdija, kas skāra Franciju un Lietuvu, notika 2003. gada 26. jūlijā.

Marī Trentinjāna tobrīd atradās Viļņā, lai filmētos savas mātes režisētajā televīzijas filmā "Kolete", un kopā ar viņu Lietuvā ieradās arī mūziķis Bertrāns. Trentinjāna filmā spēlēja galveno lomu. Abi kopā ar bērniem Viļņā dzīvoja jau trīs mēnešus.

Kādu vakaru pāra attiecības kļuva ļoti saspīlētas, kad Bertrands telefonā atrada īsziņas no Marijas bijušā vīra Samuela Benšetera. Strīda laikā Viļņas viesnīcas numurā rokeris brutāli piekāva savu mīļoto un atstāja viņu bezsamaņā. 

Policija sākotnēji pieļāva iespēju, ka smagās traumas aktrise varētu būt guvusi nelaimes gadījumā, precīzāk, Kantā tās bija nodarījis netīši. Iespējams, dziedātājs strīda laikā aktrisi pagrūdis un viņa krītot smagi sasitusi galvu.

Tūlīt pēc tam Lietuvā arestēja 39 gadus veco Bertrandu, bet Marija tika aizvesta uz vietējo slimnīcu. Gan Lietuvas, gan Francijas ārsti pēc divām operācijām paziņoja, ka nav nekādu cerību uz Trentinjānas atveseļošanos, taču viņa tika speciālā lidmašīnā pārvesta uz Franciju, lai varētu nomirt dzimtenē.

"Neiroķirurģiskā ziņā cerību vairs nav," teica franču ķirurgs Stefāns Delažū.

"Medicīniski te vairs nav ko darīt. Var tikai palīdzēt ar pretsāpju līdzekļiem, taču tas nav nepieciešams. Viņa ir tādā stāvoklī, ka nejūt nekādas sāpes - ne morālas, ne fiziskas," 

turpināja ķirurgs. "Viņas stunda ir situsi," atzina franču speciālists.

Ziņas par notikušo satricinājušas visu Franciju. Lietuvā ieradās aktrises piederīgie, tostarp viņas tēvs Žans Luī Trentinjāns, kā arī grupas "Noir Desir" locekļi un Francijas žurnālisti. Filmas "Koleta" uzņemšana pārtraukta. Līdz filmēšanas beigām bija palikušas divas dienas.

Aktrise četras dienas pavadīja komā, taču 1. augustā viņas dzīvība izdzisa. Mediķi ziņoja, ka viņa nomira smadzeņu tūskas dēļ. 

Marija nomira 41 gada vecumā. Traģēdijas rezultātā viņas četri bērni (no dažādiem vīriešiem) palika bez mammas.

Foto: HADJ/SIPA/Scanpix

Prokurori 2004. gada tiesas prāvā apgalvoja, ka Bertrands Marijai iesitis 19 reizes, izraisot neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus. Mūziķis liktenīgajā dienā arī ievietots slimnīcā, ciešot no ļoti bīstama alkohola un nomierinošo zāļu sajaukuma, tādēļ viņam bija nepieciešama neatliekama kuņģa skalošana. Tiek ziņots, ka pēc slepkavības viņš mēģinājis izdarīt pašnāvību.

Viļņas apgabaltiesa Bertrānam Kantā saskaņā ar Lietuvas Kriminālkodeksa 129. pantu piesprieda astoņu gadu cietumsodu par slepkavību, kas izdarīta ar netiešu nodomu.

Spriedumu vispirms pārsūdzēja Marijas ģimene, kas vēlējās sodu padarīt bargāku. 

Emocionālā paziņojumā tiesai Nadīne Trentinjāna, kura arī atradās tiesas zālē, teica, ka Bertrānam Kantā jāpaliek apcietinājumā, jo viņš var apdraudēt citus. Viņa apgalvoja, ka Kantā arī iepriekš esot uzbrucis sievietēm. Kantā savā runā tiesā nožēloja notikušo, bet apgalvoja, ka tas bijis negadījums, nevis noziegums. "Es lūdzu piedošanu Nadīnei un viņas bērniem," viņš teica.

Foto: AFP/SCANPIX

Vēlāk spriedumu pārsūdzēja arī Bertrāns, kurš vēlējās, lai viņa noziegumu pārkvalificē kā netīšu slepkavību un sodu mīkstina. Abas puses galu galā nolēma atcelt savas apelācijas, tādējādi astoņu gadu spriedums kļuva par galīgu.

Pirmos 14 mēnešus Kantā pavadīja aiz restēm Lietuvā.

Atrodoties Viļņas Lukišķu cietumā, 2004. gada 11. augustā Kantā sniedza koncertu ieslodzītajiem un cietuma administrācijai.

Vēlāk viņš tika pārvests uz Murē cietumu netālu no Tulūzas pilsētas Francijas dienvidos.

Bēdīgi slavenais mūziķis tika nosacīti atbrīvots 2007. gada 16. oktobrī, kad bija izcietis pusi no piespriestā soda. Kantā tika atbrīvots ar nosacījumu, ka viņam regulāri jāsazinās ar tiesnesi un sociālo darbinieku.

2010. gada jūlijā Bertrāns Kantā oficiāli kļuva par brīvu cilvēku un viņam tika atcelti visi nosacītie ierobežojumi. Pēc atgriešanās uz brīvām kājām Bertrāns atsāka ciešu kontaktu ar savu bijušo sievu Kristīnu, kura iepriekš kopā ar bērniem apciemoja viņu cietumā. Lai gan viņi bija oficiāli šķīrušies, viņi atjaunoja attiecības un dzīvoja kopā.

Taču arī Kristīnu piemeklēja traģiskas dzīves beigas: 2010. gadā viņa izdarīja pašnāvību. Tās brīdī mājās atradās arī Bertrands. Sievietes līķi nākamajā dienā atrada viņas bērni.

Pēc atbrīvošanas Kantā atsāka muzicēt, taču viņa karjera nav bijusi tik gluda: cilvēki nevar aizmirst notikušo, un Marijas Trentinjānas slepkavību sērija dziedātāju vajā vēl šodien. Pēdējā reize notika 2021. gada novembrī, kad vairāki protestētāji pulcējās ielās, lai protestētu pret kādu teātra izrādi, kurā Kantā sakomponējis mūziku. 

Foto: AFP / Scanpix

2010. gada 30. novembrī grupa "Noir Désir" paziņoja, ka tā beidz savu darbību.

Simbols cīņai pret vardarbību ģimenē

Marijas Trentinjānas traģiskais liktenis Francijā ir kļuvis par vardarbības ģimenē simbolu, un feminisma atbalstītājas to pastāvīgi atceras. Francūzietes ik gadu pulcējas Marijas Trentinjānas nāves gadadienā, lai noliktu ziedus viņas kapavietā Parīzē un diskutētu par vardarbību ģimenē.

Foto: AFP / Scanpix

Pirms Covid-19 pandēmijas pie aktrises kapa pulcējās saujiņa feministu, godinot viņu ar klusuma minūti. Viņa apsprieda dažādus jautājumus, ar kuriem saskaras sievietes, no kurām viena no akūtākajām bija vardarbība ģimenē, kas dažkārt beidzās tikpat traģiski kā Marijas Trentinjānas gadījumā.

Aktīvistes skaidro, ka "partneru vardarbība ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem".

"Visās valstīs un visās dzīves jomās laulāto, partneru vai bijušo laulību brutalitāte ir visizplatītākais vardarbības veids, ar kuru saskaras sievietes,"  savulaik sacīja Benuā Groulta, ievērojamā franču žurnāliste un sieviešu tiesību aktīviste.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu