Aptauja: Latvijā 11% darba devēju nācies pārtraukt darba attiecības ar darbinieku neesoša sertifikāta dēļ (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijā 11% darba devēju nācies pārtraukt darba attiecības ar vismaz vienu darbinieku neesoša Covid-19 sertifikāta dēļ, secināts personāla atlases kompānijas "CV-Online Latvia" veiktajā aptaujā.

Aptaujā 53% darba devēju minējuši, ka pagājušajā gadā komandu papildināja ar vismaz vienu jaunu darbinieku, bet 27% aptaujāto atzinuši, ka ir gan pieņēmuši darbā jaunus darbiniekus, gan arī ar kādu līdzšinējo darbinieku pārtraukuši darba attiecības.

Attiecībā par Covid-19 sertifikāta prasību un ietekmi uz darba tirgu, aptaujā secināts, ka 11% darba devēju ir pārtraukuši darba attiecības vismaz ar vienu darbinieku sertifikāta neesamības dēļ.

Vienlaikus 6% darba devēju daļai darbinieku, kuriem nebija sertifikāta, pielāgoja pienākumus un specifiku, lai darba attiecības varētu turpināt, bet ar daļu darbinieku bez sertifikāta attiecības tikušas pārtrauktas, kamēr 7% darbavietu visiem darbiniekiem, kas bija bez sertifikāta, pielāgoja un mainīja pienākumus un darba specifiku. Turpretī 17% darba devēju atzinuši, ka ir darbinieki, kuriem nav iepriekš minētais sertifikāts, bet, ņemot vērā, ka viņi strādā attālināti, šāda prasība uz viņiem neattiecas.

Aptaujā 54% darba devēju atzīmējuši, ka viņu kolektīvā visiem darbiniekiem ir derīgs Covid-19 sertifikāts, līdz ar to izmaiņas komandas sastāvā vai pienākumu pielāgošana atsevišķiem darbiniekiem nebija nepieciešamas.

Tāpat aptaujā secināts, ka pērn 59% darba devēju darbiniekiem ir palielinājuši atalgojumu, bet 34% to saglabājuši nemainīgu. Savukārt darba devēji, kuri darbiniekiem bija spiesti atalgojumu samazināt, to darīja samazinot mainīgo daļu jeb dažādus bonusus, prēmijas, piemaksas vai arī samazinot darba slodzi.

Vērtējot darbinieku pieejamības izmaiņas pēdējā gada laikā, 69% darba devēju atzinuši, ka darbinieku atrašana kļūst sarežģītāka, ir mazāk talantu un atbilstošu kandidātu.

Vienlaikus karjeras portāla "cv.lv" dati par pagājušo gadu liecina, ka darba sludinājumu skaits, salīdzinot ar gadu pirms tam, pieaudzis par 80%, bet vidējais pieteikumu skaits vienam darba sludinājumam samazinājies par 54%.

Darba devēju aptauja norisinājās interneta vidē 2022.gada janvārī, kopumā aptaujājot 114 uzņēmumu pārstāvjus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu