"Prognoze varētu būt stipri laba." Infektoloģe par Covid-19 izplatību tuvākajā nākotnē (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna. Foto: Evija Trifanova/LETA

Infektoloģe un profesore Ludmila Vīksna Latvijas Radio norādīja, ka pieredze rāda - omikrons retāk pacientus noved līdz reanimācijai vai intensīvajai terapijai. Fakts, ka šis paveids ir ļoti lipīgs, nozīmē, ka neizbēgami ar to saslims liela daļa sabiedrības, savukārt tas var iezīmēt Covid-19 infekcijas norietu.

Par šī brīža Covid-19 situāciju valstī Vīksna stāsta: "Ja mēs runājam par šī brīža situāciju, tad ir jāsaka, ka saskaņā ar laboratorijas informāciju omikrons pamazām sāk prevalēt.

Ar to es gribu teikt, ka iepriekšējais vīrusa paveids delta ir daudz mazākam skaitam cilvēku, nekā bijis līdz šim.

Pacientiem ir izmainījusies arī klīniskā aina – sūdzības un patoloģijas, kas šiem cilvēkiem ir, būdamiem inficētiem ar dažādiem vīrusiem [paveidiem], ir diezgan atšķirīgas."

Infektoloģe norāda, ka tam ir arī pozitīvas sekas - intensīvās terapijas nodaļas un reanimācijas nodaļas šobrīd ir mazāk noslogotas ar smagiem slimniekiem.

Uz jautājumu, kā omikrons varētu izplatīties, eksperte sacīja: "Patiesībā tā teorija man ir drusku aizgūta no Latvijas virusologiem, un es viņiem piekrītu. Teorētiski vajadzētu būt tā, ka ar šo vīrusu inficēsies ļoti daudzi iedzīvotāji, tā ka šie cilvēki iegūs papildu imunitāti vai vienkārši imunitāti un līdz ar to tam vīrusam mūsu vidē vairs nebūs īsti kur ieperināties. Līdz ar to tā prognoze varētu būt stipri laba." 

Profesore uzsver - varētu cerēt, ka nekādi citi nopietni vīrusa paveidi vairs neattīstīsies. 

"Vismaz pagājušajā nedēļā mēs ar profesoru [Jāni] Kloviņu tā runājām, un viņš izteica šādu cerību. Es domāju, ka tā arī varētu būt," sacīja Vīksna. 

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu