VIDEO ⟩ RAKUS vadītājs: Omikrona paveids darbojas kā palaidējmehānisms citām cilvēkam esošām kaitēm (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Foto: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 omikrona variants darbojas kā palaidējmehānisms citām kaitēm, kas ir cilvēkam, intervijā "900 sekundēm" norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs, ārsts Aleksejs Višņakovs.

Ārsts skaidroja, ka 6. februāra operatīvie dati par to, cik daudz Covid-19 pacientu patlaban ir Austrumu slimnīcā, vēl nav apkopoti, taču pirmdien slimnīcā bija 310 šādu pacientu, no tiem 125 tika ārstēti Covid-19 dēļ un 185 bija vai nu ar viegliem simptomiem vai bez tiem un ārstējās slimnīcā citu slimību dēļ.

Višņakovs teica, ka ir pamainījusies vīrusu daba un līdz ar to pacientu plūsmas – jāstrādā ar pacientiem, kuri nonāk slimnīcā ar smagu vai vidēji smagu Covid-19 slimības gaitu. Taču nedrīkst aizmirst, ka delta variants vēl joprojām pastāv un ar to inficētie, kas nonāk slimnīcā, pārsvarā ir nevakcinēti cilvēki gados.

Otra pacientu kategorija – Covid-19 inficētie ar viegliem simptomiem un citām slimībām, kā arī tie, kuriem nav nekādu simptomu, bet, kas nonāk stacionārā citu veselības problēmu dēļ. Izaicinājums ir visiem pacientiem nodrošināt pilnvērtīgu veselības aprūpi, nodalot pacientu plūsmas un nodrošinot izolāciju.

Komentējot, kādu specifiku ir ienesis omikrona paveids, ārsts atzina, ka tas viennozīmīgi darbojas kā palaidējmehānisms citām kaitēm, kas ir cilvēkam.

"Problēma, ka jauni, spēcīgi cilvēki bez veselības problēmām paši var izslimot viegli, bet inficēt hroniskos pacientus.

Vīruss var veicināt hronisku slimību pārasinājumu, var pasliktināties vispārējais stāvoklis, jāārstē pamata slimība," apliecināja ārsts.

Viņš arī teica, ka slimnīcā patlaban ir 123 inficēti darbinieki, tostarp 25 ārsti un 155 aprūpes personāla darbinieki, ir personāla deficīts, kas apgrūtina darba organizāciju. Atsevišķos profilos apgrūtināta savlaicīga pakalpojumu sniegšana, cilvēki nāk strādāt virsstundas. Taču pārsvarā darbinieki, kas saslimst, patlaban lielākoties Covid-19 izslimo viegli un desmit dienu laikā atgriežas darbā, ar retiem izņēmumiem.

Raksturojot kolēģu emocionālo noskaņu šobrīd, viņš atzina, ka visi ir noguruši no ierobežojumiem, no tā, ka nevar pilnvērtīgi dzīvot, tas ietekmē arī slimnīcas darbiniekus. Liela daļa sabiedrības pauž neapmierinātību par testēšanu, ka viņiem konstatē Covid-19, lai gan nav simptomu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) 7. februārī apkopoto informāciju Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits palielinājies līdz 1056. Atbilstoši NVD sniegtajiem datiem, no visiem slimnīcās esošajiem pacientiem, kuriem konstatēta inficēšanās ar Covid-19, konkrētā slimība pamatdiagnoze ir 579 sasirgušajiem. No visiem stacionētajiem, kuriem Covid-19 ir pamatdiagnoze, 503 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 76 – ar smagu slimības gaitu.

Video: Raidījuma "900 sekundēm" sižets

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu