Makrons paziņo, ka pārliecinājis Putinu nesaasināt krīzi Ukrainā (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: Eric Dessons/JDD/SIPA/2105021156

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņojis, ka viņš pārliecinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nesaasināt krīzi Ukrainas jautājumā. 

Piecu stundu tikšanās gaitā pirmdien Kremlī, kā iztecies Makrons, viņš piedāvājis Putinam "konkrētas drošības garantijas".

"Es panācu, ka nebūs nedz pasliktināšanās, nedz eskalācijas," ierodoties Kijevā, žurnālistiem apgalvojis Makrons.

"Mans mērķis bija iesaldēt šo spēli, novērst eskalāciju un atvērt jaunas perspektīvas," piebildis Elizejas pils saimnieks. "Es šo mērķi sasniedzu."

Putins Makronam solījis, ka Maskava "darīs visu, lai rastu kompromisu, kas der visiem".

Kremļa saimnieks arī norādījis, ka vairāki Makrona izvirzītie priekšlikumi varētu "radīt pamatu tālākiem soļiem", lai mazinātu krīzi ap Ukrainu, tomēr tuvākas detaļas neatklāja.

Kā norādījusi Francijas prezidenta kanceleja, Makrona pretpriekšlikumi paredz, ka abas puses apņemsies nespert jaunus militārus soļus, tiks uzsākts stratēģisks dialogs un īstenoti centieni, lai atdzīvinātu miera procesu Donbasa konfliktā.

Vienošanās varētu paredzēt, ka no Baltkrievijas pēc kopīgo manevru noslēguma šomēnes tiek izvesti 30 000 Krievijas karavīru.

"Man ne mirkli nešķita, ka viņš vakar izdarīs kādus žestus," Makrons izteicies par Putinu.

Ja Makrons Kijevā centīsies pārliecināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par labu kādam kompromisam, tas var izrādīties grūts uzdevums.

Kijeva noteikusi "sarkanās līnijas", kuras tā pašreizējās krīzes kontekstā negrasās pārkāpt - tā nepieņems kompromisus attiecībās uz valsts teritoriālo integritāti, nevedīs tiešas sarunas ar Krievijas atbalstītajiem Donbasa kaujiniekiem un nepieļaus iejaukšanos tās ārpolitikā.

Makronam pēc tikšanās ar Zelenski paredzētas vēl vienas sarunas ar Putinu.

Ukraina norāda, ka Kremlis vēlas okupētos austrumu reģionus izmantot kā sviru, lai panāktu, ka valsts nonāk Maskavas kontrolē.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu