VM sola pilnveidot noteikumus par Covid-19 vakcīnu blakņu kompensācijām (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Beigusies priekšlikumu un iebildumu iesniegšana Veselības ministrijas (VM) izstrādātajiem noteikumiem, kas noteiks, kā iedzīvotājiem kompensēs vakcinācijas pret Covid-19 dēļ radušos veselības kaitējumus. Trešdien, 9. februārī, VM uzklausīja ieinteresēto pušu iebildumus, ko plānots apkopot divu nedēļu laikā, vēsta TV raidījums "Panorāma".

Sabiedriskās apspriešanas laikā VM saņēma 66 iebildumus par attiecīgajiem Ministru kabineta noteikumiem, kas ir pietiekami daudz, lai notiktu arī sabiedriskās apspriešanas sapulce.

Tā notika attālināti, piedaloties dažādiem pārstāvjiem. Ja noteikumus nelabos, neizbēgamas būs tiesvedības, uzsvēra daudzi.

Ekspertu ieskatā vispirms jāatsakās no lieguma uz kompensācijām pretendēt cilvēkiem, kuru ārsti par blakusparādībām uzreiz nav ziņojuši Zāļu valsts aģentūrai, jo tas ir apstāklis, ko pacients nevar ietekmēt.

Pacientu organizāciju tīkls izpētījis, ka aprēķinā, kādu ministrija iestrādājusi noteikumos, mazāka atlīdzības izmaksa paredzēta cilvēkiem ar hroniskām slimībām. 

"Mūsu ieskatā tas nav godīgi un pareizi, jo cilvēki ar hroniskām slimībām bija tieši tā prioritārā vakcinācijas grupa. Lai mūs pasargātu no saslimšanas un nomiršanas, no kovida, attiecīgi mēs saņēmām vakcīnas paši pirmie," norāda pacientu organizāciju tīkla pārstāve Baiba Ziemele.

Pašreizējā kompensāciju izmaksāšanas versijā norādīts, ka pacientam jāgaida, vai aptuveni pusgada laikā blaknes neizzudīs, tad seko izvērtēšanas procedūra, kas kopā var aizņemt ap pusotru gadu, kas ir nesamērīgi ilgi.

Tikmēr pieaudzis to ziņojumu par blakusparādībām skaits, kurus Zāļu valsts aģentūra atzinusi par būtiskiem. Pašlaik tādu ir jau 719. Zināms arī, ka vienas sievietes nāve ir ticami saistāma ar "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu