Salīdzina cenas un brauc mazāk. Kā mainījušies autovadītāju paradumi pēc degvielas cenas straujā kāpuma? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maridav/Shuterstock

No Baltijas valstīm lielākā cena benzīnam ir Igaunijā, bet mazākā - Latvijā. Eksperts norāda, ka cenas pieauguma galvenais iemesls ir ģeopolitiskā nestabilitāte, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Latvijai līdzīga cena benzīnam janvāra beigās bija Slovākijā, Spānijā un Horvātijā. Vismazāk par benzīnu litru maksāja Bulgārijas un Polijas braucēji.

Tomēr ar dīzeļdegvielu situācija ir nedaudz citādāka. Janvāra beigās Latvijā bija lētākā dīzeļdegviela Baltijas valstīs.

Gads sācies ar degvielas cenu kāpumu. To izjūt arī LTV aptaujātie autovadītāji. Daļa atzina, ka tādēļ mainījuši ikdienas paradumus un cenšas nobraukt mazāk kilometru, bet citi rūpīgi salīdzina benzīna un dīzeļdegvielas cenas dažādos benzīntankos vai uzpildās par akcijas cenām, piemēram, brīvdienās.

Degvielas cenas sasniegušas līdz šim vēl nebijušus lielumus, apliecina arī statistiķu un Eiropas Komisijas dati. Straujš kāpums 95. markas benzīna un dīzeļdegvielas cenām bija 2008. gada finanšu krīzes laikā.

Pēdējā laika degvielas cenu kāpumam ir vairāki iemesli. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijā skaidroja, ka cenu kāpumu vēl aizvien ietekmē nepietiekamais naftas produktu piedāvājums, ekonomikai atveseļojoties pēc kovida pandēmijas. Liela ietekme ir arī vispārējam energoresursu cenu kāpumam. Taču vislielākā loma šoreiz ir ģeopolitikai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu