"SpaceX" interneta satelīti tikuši izsisti no orbītas ģeomagnētiskās vētras laikā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tīkla "Starlink" 49 satelīti 3. februārī tika palaisti no Kenedija Kosmosa centra Floridas štatā.
Tīkla "Starlink" 49 satelīti 3. februārī tika palaisti no Kenedija Kosmosa centra Floridas štatā. Foto: AP/Scanpix

40 uzņēmuma "SpaceX" interneta satelītu drīz pēc to palaišanas tika izsisti no orbītas ģeomagnētiskā vētrā, bet tie sadeg atmosfērā un rada maz draudu Zemei, trešdien, 9. februārī, paziņoja "SpaceX".

Ģeomagnētiskās vētras, kuras izraisa lieli uzliesmojumi uz Saules, rada traucējumus Zemes atmosfēras augšējos slāņos un ietekmē objektus zemās orbītās.

Tīkla "Starlink" 49 satelīti 3.februārī tika palaisti no Kenedija Kosmosa centra Floridas štatā un veiksmīgi iegāja to sākotnējā orbītā, kuras mazākais attālums līdz Zemes virsmai ir 130 kilometru.

"SpaceX" tos ievietoja šajā orbītā, lai veiktu galīgās pārbaudes pirms šo satelītu tālāka lidojuma kosmosā. Tomēr 4. februārī šos satelītus ietekmēja ģeomagnētiskā vētra, teikts Īlona Maska uzņēmuma "SpaceX" paziņojumā.

"Starlink" komanda mēģināja mazināt vētras ietekmi uz satelītiem, tos pārorientējot uz drošu režīmu, tomēr lielākā daļa no tiem nespēja paaugstināt savu orbītu un līdz 40 satelītu "atgriezīsies vai jau ir atgriezušies Zemes atmosfērā", kur tie sadegs.

Kompānija uzstāja, ka no orbītas izsistie satelīti rada "nulles sadursmes risku" ar citiem satelītiem. Ir paredzēts, ka tie sadegs un atlūzas nesasniegs Zemi.

"SpaceX" kopš 2019. gada maija ir palaidusi vairāk nekā 2000 satelītu, no kuriem pašlaik darbojas vairāk nekā 1500, nodrošinot interneta pārklājumu Zemes lielākajā daļā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu