Policijai izklīdinot protestētājus pret Covid-19 ierobežojumiem un vakcīnām, Jaunzēlandes galvaspilsētā izceļas sadursmes (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Jaunzēlandes galvaspilsētā Velingtonā.
Protesti Jaunzēlandes galvaspilsētā Velingtonā. Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlandes galvaspilsētā Velingtonā ceturtdien, 10. februārī, izcēlās sadursmes pie parlamenta ēkas, policijai izklīdinot protestētājus pret Covid-19 ierobežojumiem un vakcināciju un aizturot vairāk nekā 50 no viņiem.

Otrdien uzsākto protestu aktīvisti skandēja maoru dejas pavadījumu un sauca "noturiet līniju", kad policija ieradās nojaukt viņu apmetni parlamenta mauriņā.

Policija otrdien un trešdien nebija vērsusies pret protestiem, bet ceturtdienas rītā ar skaļruņiem brīdināja apmēram 150 protestētāju pūli, ka viņi tiks aizturēti, ja nedosies prom.

Demonstranti sita un spēra policistiem, kliedzot "šī nav demokrātija", "kaunieties" un "atceliet [vakcīnu] mandātu".

Jaunzēlandes parlamentam tuvākās ielas otrdien sāka bloķēt simtiem kravas automašīnu un autofurgonu, kuru vadītāji protestēja pret Covid-19 ierobežojumiem un vakcināciju, iedvesmojoties no līdzīgiem protestiem Kanādā.

24 stundas pēc protestu sākuma daudzas no šīm automašīnām aizbrauca, bet radikālāk noskaņotie aktīvisti palika, solot uzturēties pie parlamenta, "cik vien ilgi vajadzēs".

Velingtonas pilsētas dome paziņoja, ka satiksmes policija sāks piespriest naudassodus protestētājiem, kas ar automašīnām bloķē ielas.

Jaunzēlandes vicepremjers Grants Robertsons sacīja, ka Velingtonas iedzīvotāju pacietība sāk izsīkt, un aicināja policiju rīkoties.

"Pilsētā ir bloķētas ielas, uzņēmumus nācās slēgt, cilvēki jūtas apdraudēti un iebiedēti no dažu protestētāju puses," vicepremjers paziņoja Jaunzēlandes Radio pirms policijas operācijas sākuma.

Jaunzēlandē vakcinācija pret Covid-19 ir obligāta strādājošajiem zināmās nozarēs, tostarp veselības aprūpē, policijā, izglītībā un aizsardzībā.

Ir spēkā arī Covid-19 sertifikātu sistēma, un cilvēkiem tie jāuzrāda, lai iekļūtu restorānos, sporta pasākumos un dievkalpojumos. Tie netiek pieprasīti sabiedriskajā transportā, lielveikalos, skolās un veselības pakalpojumu saņemšanā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu