"Atomenerģijas renesanse." Makrons vēlas Francijā būvēt 14 jaunus kodolreaktorus (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: BeAvPhoto/Shutterstock

Lai sekmētu atteikšanos no fosilā kurināmā, Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien, 10. februārī, paziņojis, ka vēlas uzbūvēt vēl 14 jaunus kodolreaktorus, aicinot uz Francijas atomenerģijas nozares renesansi.

"Es vēlos, lai tiek uzbūvēti seši EPR2s, un mēs sāksim pētījumus par papildu astoņu EPR2s uzbūvēšanu," turbīnu rūpnīcā Belforā paziņoja Makrons, runājot par jaunās paaudzes reaktoriem, kurus izstrādā valsts kontrolētais enerģētikas uzņēmums EDF.

Makrons atzina, ka pēc Fukušimas kodolkatastrofas Francija pēdējā desmitgadē nav pietiekami daudz investējusi atomenerģijas nozarē.

Prezidents norādīja, ka vairākas valstis izdarīja radikālas izvēles, uzgriežot muguru atomenerģijai, bet Francija šādu soli nespēra, taču šaubu dēļ neinvestēja.

Nodēvējot Francijas atomenerģijas regulatorus par nepārspējamiem savā stingrībā un profesionālismā, Makrons lēmumu būvēt jaunas atomelektrostacijas nosauca par "progresa izvēli, par uzticēšanos zinātnei un tehnoloģijām".

Viņš arī paziņoja, ka centīsies pagarināt visu esošo Francijas atomelektrostaciju ekspluatācijas laiku, kur tas ir droši, un centīsies veikt lielas jaunas investīcijas atjaunojamos enerģijas avotos, piemēram, vēja un saules enerģijā.

"Mums nav citas izvēles, kā paļauties uz šiem diviem pīlāriem," norādīja Makrons.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu