"Ēd kā itālis." Pētījumā noskaidroti itāļu kulinārijas lielākie mīti (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Anton Chernov/ Shutterstock

Itāļu virtuve ir plaši atpazīstama visā pasaulē. Neskatoties uz ceļojuma galamērķi, vienmēr pa ceļam nāksies sastapties ar kādu itāļu restorānu. Starptautiskā pētījumā noskaidrots pašu itāļu viedoklis par to, kā pareizi ir jāēd un jāgatavo pasta, pica un citi šīs valsts tradicionālie ēdieni, vēsta "Forbes".

Itāļi ļoti lepojas ar savu tradicionālo virtuvi, tādēļ viņi rūpīgi seko līdzi noteikumiem un tradīcijām attiecībā uz pārtikas produktu ražošanu, gatavošanu un patēriņu. Lielākā daļa no šiem noteikumiem ir dziļi iesakņojušies kultūrā.

Itāļu virtuves popularitātes dēļ ne visi cilvēki pareizi ievēro šos noteikumus. Starptautiskā pētniecības un analītikas grupa ar nosaukumu "YouGov" nesen veica tiešsaistes aptauju, kurā piedalījās gandrīz 20 000 cilvēku no 17 dažādām valstīm un reģioniem (tajā skaitā arī Itālija). Respondentiem jautāja par 19 potenciālajiem pret pārtiku vērstajiem "pārkāpumiem".

Lai izveidotu iespējamo "pārkāpumu" sarakstu, pētnieki lasīja neapmierināto itāļu emigrantu blogus un pēc tam precizēja sarakstu, konsultējoties ar kolēģiem Itālijā, skaidro uzņēmuma datu žurnālistikas vadītājs Metjū Smits.

Saskaņā ar aptaujas respondentiem no Itālijas, nepieņemamākās kulinārijas metodes ir:

Ar pastu saistītie pārkāpumi:

- pastas ēšana kopā ar kečupu;

- pastas likšana aukstā ūdenī;

- pasta kā piedeva, nevis pamatēdiens;

- vārītas pastas atdzesēšana aukstā ūdenī;

- ķiplokmaizes ēšana kopā ar pastu;

- sāls nepievienošana ūdenim, kurā vāra pastu;

- siera pievienošana pastai gadījumos, ja tai klāt ir jūras veltes;

- krējuma pievienošana "Pasta Carbonara";

- pastas griešana ar nazi.

Pārkāpumi, kas nav saistīti ar pastu:

- ananass uz picas;

- kapučīno dzeršana pēc maltītes;

Noteikumi, kuri, pēc itāļu domām, nav vajadzīgi un tos būtu jālauž:

- picas ēšanas pusdienās;

- Boloņas mērces pievienošana pastai;

- picas ēšana ar dakšu;

- spageti ēšana ar gaļas bumbiņām.

Par šo noteikumu ievērošanu viedokļi dalījās:

- risoto kā uzkoda vai piedeva;

- eļļas ieliešana verdošā ūdenī, kurā vārās pasta;

- sausu spageti salaušana pirms likšanas vārošā ūdenī;

- mērces pievienošana pastai pēc tam, kad tā jau atrodas uz šķīvja vai bļodā.

Pētījums parādīja, ka dažādu tautu izpratne par to, kā pagatavot un pasniegt itāļu ēdienus atšķiras. Ķīnas iedzīvotāji uzskata, ka pastu var likt aukstā ūdenī, tikmēr respondenti no Francijas labprāt ēd picu ar ananasiem. Cilvēki no gandrīz visām valstīm, kuras piedalījās pētījumā, izņemot pašu Itāliju, uzskatīja, ka pastu drīkst baudīt kā piedevu, nevis pamatēdienu.

Arī pašā Itālijā, kurā ietilpst 20 dažādi reģioni, šie noteikumi atšķiras. 

"Romiešiem patiešām piemetas zosāda, kad mēs "viņu" "Pasta Carbonara" pievienojam krējumu. Tikpat ļoti riebumu mums izraisa ragū, kuram pievienota tomātu mēre un kurš tiek pagatavots ātrāk nekā sešu stundu laikā," stāsta Oriela Dorella, sertificēta gide un pārtikas entuziaste, kura dzīvo un strādā Boloņā, Itālijā.

"Neapolē lazanja bez gaļas bumbiņām nav īsta lazanja," viņa piebilst. Tā kā Itālija ir salīdzinoši jauna valsts - tās daudzie reģioni tika apvienoti vienā valstī 1861. gadā - tad daudzas tradīcijas tiek ievērotas tikai konkrētā reģionā, nevis visā valsts teritorijā.

"YouGov" pētījuma rezultāti parāda arī to, ka nākotnē jaunā paaudze varētu tradīcijas  mainīt. Vairums aptaujāto itāļu vecumā no 18 līdz 24 gadiem uzskata, ka maltītes noslēgumā drīkst dzert kapučīno, tikmēr pretēju viedokli pauž tie iedzīvotāji, kuriem ir pāri 55.

Tāpat jaunie itāļi neuzskata, ka ķiplokmaizes ēšana kopā ar pastu vai risoto kā uzkodas vai piedevas baudīšana būtu kaut kas nepieņemams.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu