Ņem vērā! ⟩ Kas jāzina par sīkdatnēm, kurām ik dienas neskaitāmas reizes piekrītam? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Lai tiktu pie interesējošā satura internetvidē, cilvēkiem ir jāpiekrīt sīkdatņu izmantošanai. LTV raidījums "4. studija" pētīja, kas ir tās "sīkdatnes", kurām jāpiekrīt, atverot interneta lapas, un kam tieši mēs piekrītam. 

"Ja man pieder mājaslapa, tad man ļoti interesē, kurā sadaļā cilvēks ir ilgāku laiku pavadījis, ko lasījis, kas viņam ir paticis, no kurām sadaļām uzreiz ir izgājis ārā. Līdz ar to, tā ir svarīgākā informācija, ko ievāc šīs sīkdatnes," skaidroja "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska.

Tomēr jārēķinās, ka līdz ar to jūsu dati tiek nodoti arī trešajām personām.

"Šīs reklāmas parasti neuzstāda lapas īpašnieks. Ir dažāda veida starpniekfirmas. Lielākā būs "Google", bet ir ļoti daudzas citas firmas, kas nodarbojas ar šo biznesu

- reklāmu uzstādīšanu, uzturēšanu, visādu analīzi, statistikas savākšanu, un viņas arī ir spējīgas uzstādīt šīs sīkdatnes," norādīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes lektors Valdis Saulespurēns. 

Lapas īpašniekiem ir informācija par jūsu iepriekšējām darbībām šajā lapā, tāpēc viņi var attiecīgi rīkoties, rādot pielāgotu saturu.

Lielākie sīkdatņu "makšķerētāji" ir reklāmas tirgū, kur ātri noreaģē uz jūsu interesēm, un varēsiet vien nenobrīnīties, kā meklētā manta pati uzrodas acu priekšā nez no kurienes.

"Par nodošanu trešajām personām, biežāk tas nozīmē to, ka atbilstoši jūsu skatījumiem pēc tam jums tiks rādītas dažādas reklāmas.

Dažādiem reklāmdevējiem tiek nodota informācija, kas tieši jūs interesēja. Ja jūs kādā internetveikalā piespiedāt uz konkrētu zābaku modeli vai meklējāt meklētājprogrammā zābakus vai kādus atslēgvārdus, tad pēc tam jūs reklāmas veidā, lietojot sociālos tīklus, to arī redzēsiet," skaidroja Katkovska.

Pirms apstiprināt sīkdatnes jums tiek piedāvāta arī iespēja atteikties no tām, kuras uzskatāt par liekām informācijas saņemšanai.

Saulespurēns norādīja, ka, nospiežot "piekrītu", mēs dodam iespēju vairākiem simtiem partneru saglabāt "mazo piezīmīti" par sevi.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu