Karjeras iespējas un ilgas pēc mājām. Iemesli, kāpēc pērn pieaugusi interese par atgriešanos Latvijā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidosta "Rīga".
Lidosta "Rīga". Foto: Publicitātes foto

Pērn pieaugusi izbraukušo iedzīvotāju interese par atgriešanos Latvijā, secināts reemigrācijas atbalsta pasākumos. Interesi par darba iespējām Latvijā un pārcelšanos izrādījuši latvieši, kas šobrīd uzturas gan Apvienotajā Karalistē, gan Īrijā, Nīderlandē, Zviedrijā un Somijā, vēsta Latvijas Radio. 

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla projekta vadītāja Līga Baufale vēsta, ka pērn kopumā bija četri šādi reemigrācijas vebināri, kuros piedalījās vairāk nekā 120 dalībnieku.

"Tāpat šo tendenci, ka interese palielinās, parāda tas, ka sniegto individuālo konsultāciju skaits pieaug. Un pērn mēs sniedzām 200 šādas konsultācijas par atgriešanās jautājumiem," piebilst Baufale.

Vairāk cilvēku interesējas par atgriešanos no Apvienotās Karalistes, Īrijas, Nīderlandes, Vācijas, Skandināvijas valstīm.

Par biežākajiem iemesliem Baufale vēsta: "Viena grupa ir tāda, kas noteiktu laiku nodzīvojusi citā valstī, ieguvusi noteiktas prasmes un redz karjeras izaugsmes iespējas Latvijā, kuras šeit bieži ir ātrākas un plašākas.

Tāpat ir cilvēki, kas ilgāku laiku nostrādājuši ārvalstīs un ir nopelnījuši sev pensijas kapitālu, bet vecumdienas vēlas pavadīt Latvijā. Protams ir arī emocionāli iemesli, kā ilgas pēc mājām. Tāpat ir ģimenes, kurās vecāki vēlas, lai bērni aug vecāku dzimtajā valstī. Vēl ir grupa, kas vēlas dibināt uzņēmumus Latvijā."

Uz jautājumu, kādus jautājumus šie cilvēki biežāk uzdod konsultantiem par nodarbinātību Latvijā un kas ir viņu būtiskākie izaicinājumi, atgriežoties Latvijā, Līga Baufale stāsta: "Galvenais izaicinājums, manuprāt, ir pieņemt to lēmumu par pārcelšanos un sākt apkopot informāciju.

Cilvēkiem ir sarežģīti savākt to informāciju cilvēkiem saprotamā valodā. Tad tas ir viens no mūsu uzdevumiem - pasniegt to tā, lai tas būtu vienkārši. Vēl var minēt cilvēcisko faktoru, ka var būt sarežģīti uzsākt visu no jauna un sevi motivēt.

Tāpat cilvēki bažījas par problēmām iekārtot savu dzīvesvietu, bērnu iekārtošanu izglītības iestādē utt. Tāpat - vai spēšu iestrādāties jaunā darba vietā, jo darba kultūra katrā valstī atšķiras, tad, protams, arī izaicinājums tikt galā ar adaptēšanās posmu."

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu