FOTO ⟩ Izsolē pārdos padomju laika automašīnu, ar kuru pārvietojās Mongolijas prezidents (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mongolijas prezidenta ZIL 114
Mongolijas prezidenta ZIL 114 Foto: Peter Singhof/Artcurial

19. martā izsoļu nams Artcurial, kas specializējies mākslas, kā arī dažādu ekskluzīvu priekšmetu tirdzniecībā, Parīzē izsolīs vēsturisku padomju limuzīnu "ZIL 114", ar ko savulaik braucis Mongolijas vadītājs. 

Artcurial 19. martā Parīzē izsolē meklēs jaunu īpašnieku bijušajam Mongolijas valsts auto, kas ražots Krievijā. "ZIL 114" bija reprezentatīvs sedans Padomju Savienībai un tās sabiedrotajām valstīm.

Artcurial izsolē, kas norisināsies klasisko automašīnu saietā "Rétromobile", savulaik esot izmantojis Mongolijas prezidents. Uz to norāda arī oriģinālā valsts numura zīme YB 00001.

Šobrīd limuzīns jau ir reģistrēts Francijā ar numurzīmi no Parīzes departamenta. Pēc Artcurial teiktā,

ZIL ir oriģinālajā stāvoklī un tikai dažās vietās tas nedaudz piekrāsots.

Tiesa gan, pie jumta balstiem un motortelpā jau sāk parādīties pirmās rūsas pazīmes. Braukt ar mašīnu pagaidām nevar, jo tam pirms 15 gadiem salūza ātrumkārba, un tai nepieciešams remonts.

Atkarībā no izlaides gada "ZIL 114" ir divu vai trīs pakāpju automātiskā transmisija. Salons tikmēr esot lieliskā stāvoklī un tas nozīmē, ka ar ādu apvilktais priekšējais dīvāns, divi nolokāmie sēdekļi ar auduma apdari vidū un auduma dīvāns aizmugurē vien jāatsvaidzina, lai atkal varētu uzņemt pasažierus.

Mongolijas prezidenta ZIL 114
Mongolijas prezidenta ZIL 114 Foto: Peter Singhof/Artcurial

Uz to, ka auto kalpojis reprezentācijas vajadzībām, norāda divi sarkani karodziņi uz spārniem. Līdz brīdim, kad automašīna 2004. gadā nonāca privātā kolekcijā, tā atradās valsts automašīnu muzejā. Mašīnas provizoriskā cena ir no 40 000 līdz 60 000 eiro.

Ļihačova vārdā nosauktajā rūpnīcā (ZIL) periodā no 1967. līdz 1977. gadam lielākoties ar rokām tika uzbūvētas 113 šī modeļa vienības. 

Ņikitas Hruščova izmantotā modeļa "ZIL 111" pēctecis tika izmantots Padomju Savienībā un 15 padomju republikās. Modelis, kas tagad tiek izsolīts, pieder pirmajai sērijai. Sākotnēji "ZIL 114" bija tikai 6,31 metru garā versija, bet 1971. gadā parādījās par 52 centimetriem īsākā versija "ZIL 117".

Ūdens dzeses 7 litru V8 motors ir uzstādīts gareniski un atrodas aiz priekšējās ass.

Ar automātiskās pārnesumkārbas starpniecību tiek piedzīti aizmugurējie riteņi.

Mongolijas prezidenta ZIL 114
Mongolijas prezidenta ZIL 114 Foto: Peter Singhof/Artcurial

Limuzīna pašmasa ir trīs tonnas, un tas "ZIL 114" padarīja par vienu no smagākajām sava laikam automašīnā, tomēr ar 300 zirgspēkiem ir pietiekmi, lai auto spētu sasniegt 190 km/h maksimālo ātrumu. Patēriņš ir norādīts kā 22 litri uz 100 kilometriem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu