ĀM: Pašlaik Ukrainā īslaicīgi uzturas apmēram 2000 Latvijas valstspiederīgo. Patiesais skaits varētu būt krietni lielāks (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pašlaik Ukrainā īslaicīgi uzturas apmēram 2000 Latvijas valstspiederīgo, ziņo Ārlietu ministrija (ĀM).

Saskaņā ar ministrijas rīcībā esošo informāciju Ukrainā pastāvīgi dzīvo aptuveni 900 Latvijas valstspiederīgo, kas ir reģistrēti.

Vienlaikus ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris atzina, ka Ukrainā esošo valstspiederīgo skaits varētu būt krietni lielāks, jo ne visi no viņiem reģistrējas konsulārajā reģistrā, taču kopējo cilvēku skaitu palīdz noteikt izplatītie brīdinājumi īsziņas veidā.

Apmēram 2000 Ukrainā esošajiem valstspiederīgajiem, kuri ir Latvijā reģistrēto mobilo sakaru abonenti, ministrija ir nosūtījusi informāciju par notiekošo. Beķeris pieņem, ka lielākoties tie ir cilvēki, kuri Ukrainā uzturas īslaicīgi.

Tāpat pašlaik zināms, ka tuvākajā laikā Ukrainu plāno apmeklēt vai tajā jau atrodas 37 Latvijas valstspiederīgie, kuri norādījuši savu uzturēšanās vietu, informēja Beķeris.

"Mums ir ļoti nopietnas bažas par drošības situāciju, un tādēļ mēs aicinām Latvijas valstspiederīgos, pirmkārt, nedoties uz Ukrainu šobrīd un tuvākajā laikā izceļot no Ukrainas, adekvāti novērtējot ticamo apdraudējumu," aicināja Beķeris.

Tos, kuri nevar atlikt braucienu, un, uzņemoties risku, dodas vai arī tos, kuri kādu neatrisināmu iemeslu dēļ nevar izceļot no Ukrainas, Beķeris aicina reģistrēties un atstāt informāciju par sevi konsulārajā reģistrā.

Pagaidām nav bijuši lūgumi pēc palīdzības, lai izkļūtu no Ukrainas, taču ir bijuši daži zvani no Latvijas valstspiederīgajiem, lai noskaidrotu papildinformāciju, kāda ir esošā situācija un kā rīkoties.

Beķeris norādīja, ka pašlaik satraukumam nav pamata, Latvijas vēstniecība Ukrainā turpina darboties, un iedzīvotāji var pārvietoties, izmantojot gan avioreisus, gan sauszemes transportus.

Kā ziņots, Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu