Politoloģe: Valdība lēmumos par ierobežojumiem ņem vērā arī to ietekmi uz potenciālo elektorātu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas ēka.
Saeimas ēka. Foto: Edijs Pālens/LETA

Intervijā "900 sekundēm" Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle sacīja, ka Valdība lēmumos par Covid-19 ierobežojumiem ņem vērā arī to ietekmi uz potenciālo elektorātu gaidāmo Saeimas vēlēšanu kontekstā.

"Protams, ka ikviens arī valdībā esošais politiķis un partijas saprot, ka viņu popularitāte ļoti būtiski tiks apdraudēta, iedragāta, ja uz pārējo kaimiņvalstu fona saglabāsim izteikti stingrākus ierobežojumus – tā ir šā brīža realitāte.

Protams, ka tiek ņemts vērā arī veselais saprāts, mediķu rekomendācijas. Veselības ministrs saprot, ka nevar nostāties pret veselības aprūpes nozari un darīt ko tādu, ko mediķi pilnībā nesapratīs. Tāpēc notiek balansēšana lēmumos," pauda eksperte.

Politoloģe uzsvēra, ka, ņemot vērā veselības nozares ekspertu rekomendācijas, mēneša laikā, ap Lieldienām lielāko daļu ierobežojumu varētu atcelt.

"Kaimiņvalsts, jaunās un vecās populistiskās partijas, kas situāciju izmanto savā starpā un ir viens no iemesliem, lai priekšvēlēšanu laikā neiedotu trumpjus alternatīvajām partijām, it kā tiek mēģināts solīt to, ko viņi piedāvā – dzīvot brīvākā situācijā, svabadākos apstākļos," viņa atzina.

Komentējot sabiedrības attieksmi pret Valsts prezidentu Egilu Levitu, viņa norādīja, ka Levita darbs ir viļnveidīgs – ir brīži, kad viņu neredz un ir brīži, kas no viņa izskan sabiedrības neizpratni raisoši paziņojumi vai izteikumi.

Tāpat ir brīži, kad viņš aktīvi iesaistās un morāli atbalsta valdību, piemēram, brīdī, kad vajadzēja ieviest stingrākus ierobežojumus. Viņa gan pauda uzskatu, ka var kritizēt prezidenta darbus, bet nav jāpazemo un jāņirgājas par viņu, pretējā gadījumā, ja paši necienīsim prezidentu, kā citas valsts var viņu cienīt.

Politoloģe sacīja, ka protesti pie Rīgas pils notiek tieši pret Levitu, jo viņš vienkārši ir pateicīgs mērķis. Ja, piemēram, valdības vadītāja personībā varētu atrast kaut ko tik viegli kritizējamu, tad Levita vietā būtu izraudzīts viņš. Taču prezidents šobrīd ir vājākais posms.

"Esam atraduši zināmā mērā to vājāko spēlētāju, skatoties emocionālā kontekstā, un tad arī maksimāli viņu "presējam". Tajā pašā laikā Latvijas prezidentam atbilstoši Satversmei ir vairāk reprezentatīva funkcija, līdz ar to mums nav pamata sagaidīt no viņa ļoti aktīvus lēmumus. Mēs - sabiedrība - sagaidām, lai prezidents ir vairāk kā iedvesmotājs, morālais līderis un, ja tas tā nenotiek, tad ir vienkārši vērst kritiku pret viņu," viņa sacīja.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu